Banca Centrala Europeana a ridicat miercuri dobanda de referinta la euro cu 0,25% la 4%. Piata anticipa aceasta miscare pentru ca la precedenta sedinta Jean-Claude Trichet, presedintele ECB, a reiterat sintagma cu “vigilenta puternica”.

Conform limbajului folosit de ECB pentru transmiterea mesajelor catre pietele financiare, “vigilenta puternica” semnaleaza iminenta unei ridicari a dobanzii. Acest limbaj “codificat” contine trei fraze-cheie:

- “vom monitoriza cu atentie inflatia” - cea mai neutra exprimare, folosita de regula imediat dupa o ridicare a dobanzii sau in perioadele de dobanda constanta;

- “vom monitoriza cu foarte mare atentie inflatia” - induce ideea ca la urmatoarea sedinta ECB va semnala o ridicare a dobanzii;

- “vigilenta puternica” - la urmatoarea sedinta dobanda va fi ridicata.

Miercuri, la conferinta de presa, Jean-Claude Trichet a afirmat ca datele macroeconomice din confirma faptul ca economia europeana are o rata de crestere superioara celei estimate acum un. Produsul intern brut este prognozat sa creasca intre 2,3-2,9% in 2007, fata de 2,1-2,9% estimarea precedenta.

Domnia sa a mai adaugat ca ca inflatia este asteptata sa scada in lunile viitoare, dar pe final de an va creste. Prognoza de inflatie (HICP) pentru anul 2007 este in prezent de 1,8-2,2%, in crestere fata de 1,5-2,2%, estimarea anterioara, mai ales datorita cresterii pretului la energie. In schimb, prognoza inflatiei pentru 2008 a ramas nemodificata.

Acest aspect a fost cel care a atras cel mai mult atentia pietelor, care acum estimeaza o noua ridicare a dobanzii cu 0,25% in ultima parte a anulului si nicio modificare pentru 2008. Motiv pentru care cotatia euro fata de dolar a inregistrat o scadere usoara imediat dupa conferinta de presa, la 1,3493.