Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a primit joi, autorizarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru infiintarea pietei reglementate la termen. De asemenea Societatea Nationala de Compensare Depozitare si Decontare (SNCDD) a fost autorizata sa infiinteze Casa de Compensare Bucuresti (CCB), institutie esentiala a pietei derivatelor.

Stere Farmache, presedintele BVB, a declarat pentru HotNews.ro ca autorizarea acestor instrumente reprezinta un moment de referinta pentru BVB si marcheaza deschiderea unui nou segment de piata.

“Crearea pietei derivatelor reprezinta un obiectiv asumat prin strategia de dezvoltare a Bursei si un eveniment asteptat de investitorii care isi doresc o largire a panopliei de produse investitionale ale BVB cu instrumente de acoperire a riscului”, a spus presedintele BVB.

“Pentru investitori aceste instrumente reprezinta un nou produs care se preteaza la acoperirea riscurilor, pentru speculatori - noi oportunitati, iar pe ansamblu - completarea serviciilor pe care Bursa le ofera”, a mai spus presedintele BVB.

Potrivit unui comunicat al BVB, piata derivatelor va debuta cu tranzactiile la termen (futures) avand ca activ suport indicele BET. Ulterior vor fi dezvoltate noi produse utilizand indicii bursieri dar si activele suport dezvoltate pe baza pietelor spot pe actiuni si obligatiuni.

“In cel mai scurt timp de la finalizarea operatiunilor de testare si autorizare ale participantilor (brokeri, banci de decontare, membrii compensatori) si dupa implementarea procedurilor de acces la operatiunile si platformele specifice, piata derviatelor va fi inaugurata oficial”, se mai arata in comunicatul Bursei.