Petrom a infiintat o companie petrochimica, Petrochemicals Arges, ce va incepe sa functioneze independent din ultimul trimestru al acestui an, in scopul separarii activitatilor petrochimice de cele de rafinare de la Arpechim, se arata intr-un comunicat al grupului petrolier.

„Masura este parte a procesului de modernizare a Petrom si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare.

In plus, aceasta decizie va permite managementului companiei nou infiintate sa se concentreze asupra posibilitatilor de a eficientiza si de a dezvolta aceasta activitate”, a declarat Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil de activitatea de rafinare.

Noua companie petrochimica va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de facilitati logistice. Unitatea de extractie aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalatia de piroliza II poate produce pana la 200.000 de tone de etilena si 95.000 de tone de propilena pe an.

Salariatii care opereaza instalatiile petrochimice mentionate vor fi transferati catre noua companie.

Petrochemicals Arges va fi detinuta de Petrom, iar Mihai Sorescu va fi directorul general al noii companii.

Petrom a inregistrat, anul trecut, un profit net de 2,28 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005. Volumul total al vanzarilor de produse petrochimice a fost de 393.300 de tone in 2006, atat catre piata interna cat si pe pietele internationale.

Actionarul majoritar al Petrom este OMV ce detine 51,011% din capitalul social al companiei. Ceilalti actionari sunt AVAS (30,862%), Fondul Proprietatea (9,887%), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (2,026%) iar 6,214% din titluri apartin actionarilor minoritari.