Pana la finele acestui an va fi infiintat Fondul de garantare a pensiilor private, care va avea menirea de a proteja sumele pe care le-au investit cei care contribuie la acest sistem, potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Fondul va garanta si beneficiile celor care contribuie la fondurile de pensii private, adica plata pensiilor dupa ce acestia vor iesi la pensie. „In situatia putin probabila ca un administrator de pensii sa intre in incapacitate de plata, fondul de garantare va achita sumele ramase neplatite participantilor la fondul de pensii”, a afirmat Oancea.

Fondul va fi infiintat in baza unei legi care va reglementa constituirea si functionarea acestuia. Acesta va fi infiintat pe baza contributiilor firmelor care vand produse de pensii private. Nivelul contributiei acestor firme va fi stabilit de CSSPP.

Fondul va fi condus de un comitet format din cate un reprezentant al fiecarei firme care vinde produse de pensii private si, eventual, si un reprezentant al Comisiei, potrivit lui Oancea. Sumele care vor ajunge in acest fond urmeaza sa fie investite in instrumente care vor fi stabilite de CSSPP.

Fara limitari la pensiile facultative

Autoritatea de reglementare ia in calcul posibilitatea eliminarii nivelului maxim al contributiei la Pilonul III, la care pot contribui persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani.

„Conform legislatiei, nivelul contributiei se va ridica pana la 15% din venitul lunar impozabil al persoanei inscrise la fondul de pensii. Prin eliminarea acestui prag, fiecare participant va putea contribui cat doreste la un fond de pensii facultativ”, a spus Oancea.

integral in EvZ