Posibilitatea ca pensia sa fie in final mai mica decat valoarea reala a contributiei platite de-a lungul anilor si discriminarea dintre barbati si femei au fost doar doua dintre criticile aduse ieri de reprezentantii marilor confederatii sindicale modului in care va fi implementat in Romania acest sistem.

Programat fiind ca in luna august sa inceapa deja procesul de alegere a fondului de pensii de catre salariatii sub 35 de ani si, optional, pentru cei pana in 45 de ani, sistemul porneste la drum cu o serie de deficiente grave, ale caror efecte negative se vor vedea abia peste mai bine de 35 de ani, spun sindicalistii.

"Guvernul, cu buna stiinta, isi bate joc de banii salariatilor", a declarat vicepresedintele confederatiei Cartel Alfa, Petru Dandea. El a aratat ca in multe privinte Romania risca sa repete greselile facute in Polonia acum opt ani, cand a fost implementat un sistem similar.

Bunaoara, spune liderul sindical, sistemele informatice ale institutiilor implicate ar trebui puse la punct inainte de startul sistemului.

Totodata, sindicalistii au subliniat conflictul de interese generat de faptul ca organismul de reglementare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), este finantat din taxele percepute tocmai de la cei pe care trebuie sa-i controleze, si anume administratorii de fonduri.

Aceasta situatie, spun contestatarii, poate duce la o dependenta a comisiei fata de operatorii din piata pensiilor. In ceea ce priveste nivelul garantat al valorii pensiei private, acesta este sub valoarea reala a contributiei, a mai aratat Dandea, care a subliniat faptul ca nu se ia in considerare rata inflatiei, ci doar valoarea nominala.

Probleme grave apar si in privinta egalitatii de sanse dintre femei si barbati. In speta, perioadele de concediu de maternitate si de ingrijire a copilului nu sunt considerate stagii de cotizare, drept pentru care nu sunt luate in calcul la pensia din sistemul privat. Sindicalistii solicita, in consecinta, plata din bugetul de stat a contributiilor aferente perioadelor respective.

Tot la capitolul discriminare a fost incadrata de liderii sindicali si prevederea din lege care ia in calcul tabele biometrice diferite pentru barbati si femei, pe baza sperantei mai mari de viata a acestora din urma.

Integral in Romania Libera