Gigantul rus Gazprom va trebui sa se retraga din controversdatul proiect al gazoductului germano-rus din Marea Baltica imediat ce Uniunea Europeana va adopta noi reguli de separare patrimoniala a societatilor energetice.

Anuntul a fost facut vineri de comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, care a declarat ca prin aceste legi "Gazprom va fi obligat, mai devreme sau mai tarziu, sa-si vanda actiunile detinute in proiectul gazoductului", relateaza AFP.

"Noile reguli europene vor trebui aplicate si Gazprom-ului la fel ca si altor societati din tarile din afara UE, in aceeasi maniera in care se vor aplica societatilor tarilor membre UE", a declarat comisarul european intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu ministrul estonian al Economiei si Comunicatiilor, Juhan Parts.

Gazoductul nord-european, pentru constructia caruia s-au pus bazele infiintarii unui consortiu in 2005, ar urma sa fie proiectat de companiile Gazprom, E.ON Ruhrgas AG si BASF AG. Acest consortiu este controlat cu 51% de Gazprom, 24,5% de BASF si 24,5% de E.ON. Gazoductul trebuie sa furnizeze o solutie alternativa de transport a gazului rus din Europa de Est. Prima tranta din gazoduct ar trebui sa fie operationala in iulie 2010.

Proiectul germano-rus ocoleste teritoriile a trei state baltice (Estonia, Letonia, Lituania) si al Poloniei, ceea ce a starnit indignarea acestora. Cele patru tari estimeaza acest plan va pune in pericol securitatea energetica europeana.

Consortiul decisese sa construiasca un gazoduct de 1.200 kilometri prin Marea Baltica cu scopul de a transporta gazul rusesc spre Germania. Gazoductul ar trebui sa treaca prin apele ruse, finlandeze, suedeze, daneze si germane, dar Finlanda a cerut sa fie evitata zona apelor sale teritoriale din motive de protectie a mediului inconjurator.

Ministru eston a salutat eforturile Bruxellesului de a constrange Rusia sa se supuna regulilor pietii UE.