Premierul Marii Britanii, Tony Blair, a anunat luni ca nu va semna tratatul constitutional ce va fi propus la summit-ul UE din aceasta saptamana, organizat la Bruxelles, daca va ramene la forma sa actuala. Blair a redactat o lista care cuprinde patru cerinte, pe care le va prezenta in cadrul intalnirii de joi, referitor la documentul care va inlocui Constitutia europeana, relateaza BBC News.

Blair, care s-a adresat pentru ultima oara in fata Camera Comunelor, inainte de retragerea sa din functie, la 27 iunie, s-a declarat in favoarea unui tratat simplificat si nu unui text care sa reia Constitutia Europeana, care a fost respins prin referendum in Franta si Olanda, in urma cu doi ani.

"Din punctul meu de vedere, trebuie sa fim foarte precisi cu privire la acest subiect. Mai intai, nu vom accepta un tratat care sa permita Cartei drepturilor fundamentale, care figureaza in Constitutie, sa modifice legea britanica", a declarat el.

"In al doilea rand, nu acceptam ceva care modifica rolurile politicii externe britanice si ministrului nostru de Externe", a adaugat el.

"In al treilea rand, nu acceptam sa renuntam la capacitatea noastra, la «dreptul nostru comun» si la sistemul nostru judiciar si politienesc", a explicat el.

"In al patrulea rand, nu vom accepta nimic care sa duca la un vot cu majoritate calificata", a precizat el.

Constitutia prevedea extinderea rgulii cu majoritate calificata la circa 40 de domenii, in principal in ceea ce priveste cooperarea judiciara si politieneasca sau imigratia legala.

”Sunt patru modificari majore, evident, fata de ceea ce convenisem anterior, si este pozitia pe care o vom adopta, si daca ceilalti lideri vor sa se ajunga la un acord, ma tem ca va trebui sa ne intelegem in aceasta privinta", a declarat el.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a declarat ca in topul prioritatilor sale in cele sase luni cat Germania presedintia prin rotatie a Uniunii Europene se afla reforma institutiilor Uniunii si a indemnat toate tarile membre sa fie dispuse pentru un compromis.