Traian Basescu a criticat marti la summitul GUAM reinterpretarea unor tratate internationale, cum ar fi Tratatul privind Fortele Conventionale din Europa. Seful statului s-a referit la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si al Georgiei, care ar fi trebuit sa aiba loc in 1999.

"Romania considera necesara intrarea in vigoare a Tratatului, dar apreciaza ca ratificarea sa trebuie sa aiba loc numai dupa ce angajamentele de la Istanbul privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si Georgiei vor fi respectate", a spus Traian Basescu.

Autoritatile de la Moscova au avertizat in mod repetat, incepand din primavara, ca si-ar putea suspenda participarea la Tratatul FCE, in raspuns la planurile privind scutul american antiracheta din Europa.

"Mai mult, existenta unui regim de control al armelor trebuie sa se bazeze pe transparenta si predictibilitate si nu sa fie rezultatul negocierilor pe alte subiecte ce vizeaza securitatea regionala si internationala", a continuat Basescu.

Seful statului a adaugat ca Romania este preocupata de reglementarea conflictelor inghetate din zona Caucazului si a Marii Negre. "Numai asa vom putea favoriza consolidarea democratica si dezvoltarea economica sustinuta a statelor GUAM, cu urmari pozitive in dialogul lor cu spatiul european si euro-atlantic", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a pledat pentru implicarea OSCE, a Uniunii Europene si a ONU in definirea fortelor internationale de mentinere a pacii din Republica Moldova si din Georgia.

"Romania va sprijini reinscrierea pe ordinea de zi a celei de-a 62-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU a punctului promovat de statele GUAM referitor la conflictele prelungite", i-a asigurat Basescu pe participantii la summit.

Statele membre GUAM sunt Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova. GUAM a fost creat ca o contrapondere la autoritatea exercitata de Moscovei in teritoriile fostei Uniuni Sovietice.

La acest summit au participat ca invitati presedintele roman, Traian Basescu, cel lituanian, Valdas Adamkus si cel polonez, Lech Kaczynski.

Pe acelasi subiect:

T. Basescu: ''E nevoie de alternative pentru a asigura independenta energetica a statelor membre UE''