Microsoft a lansat oficial, miercuri, pe piata romaneasca programul de operare Windows Vista in limba romana si suita de programe software de birou, Microsoft Office Prepaid 2007, pe baza de cartele pre-platite.

Potrivit lui Silviu Hotaran, general manager Microsoft Romania, Windows Vista este primul sistem de operare Microsoft in limba romana. Localizarea de pana acum era doar la nivel de interfata si era facuta prin intermediul unui Language Interface Pack.

Windows Vista in limba romana va avea preturi cuprinse intre 148 euro si 293 euro.

"In industria IT se foloseste Vista in engleza si, mai mult, pentru ca in IT se face foarte mult outsourcing sau se lucreaza in multinationale, in care limba standard este engleza, nu cred ca varianta in limba romana va fi foarte folosita. Ar putea fi util in institutiile statului si in alte firme romanesti", a declarat pentru HotNews.ro analistul Adrian Spinei.

"Nu cred ca se vor cumpara foarte multe licente de Vista doar pentru ce este in limba romana", a mai spus Spinei.

In ceea ce priveste Microsoft Office Prepaid 2007, reprezentantii Microsoft au anuntat ca suita de programe va fi disponibila doar pentru clientii care achizitioneaza PC-uri noi cu Microsoft Office preinstalat, beneficiind de un mod de plata pe baza de subscriptie.

La sfarsitul perioadei de subscriptie, clientul poate extinde subscriptia prin obtinerea unei cartelele ce va fi disponibila in comert la pretul de 79 lei cu TVA si ofera trei luni de functionare a suitei Office.

La expirarea perioadei de abonare, softul va trece in modul de functionalitate redusa. Utilizatorii vor putea vedea si tipari documentele deja existente, insa nu vor putea sa creeze documente noi sau sa le modifice pe cele existente.

Microsoft Romania a vandut in anul fiscal 2006-2007 care se incheie la finele lunii iunie aproximativ 220.000 de licente pentru sistemul de operare Windows. Din acestea, 30% au fost reprezentate de versiune Vista.

Pentru anul fiscal urmator, compania estimeaza o crestere cu 30% a vanzarilor de sisteme de operare, Vista urmand sa depaseasca 50% din numarul total de licente pentru sisteme de operare vandute.

Silviu Hotaran a estimat ca filiala Microsoft din Romania va avea o crestere de 45-47% in anul fiscal 2007. "Avem al treilea ritm de crestere din Europa de Est dupa Rusia si Kazahstan si primul din Europa de Sud", a spus Hotaran.

Fondata in 1975, Microsoft este cea mai mare companie producatoare de software, servicii si tehnologii Internet pentru calculatoarele personale si pentru mediul de business. Subsidiara romaneasca a Microsoft a fost infiintata in decembrie 1996.