Potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), in 16 localitati din aceste judete a fost nevoie de interventia autoritatilor pentru asigurarea necesarului de apa pentru populatie si animale. Potrivit ministrului Cristian David, situatia va deveni critica in caz de canicula si seceta prelungita.

Intr-o asemenea situatie va fi instituit avertismentul cu cod portocaliu, care va insemna si rationalizarea furnizarii apei.

Intr-un raport al Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta se arata ca au inceput sa fie puse in practica "Planurile de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare", care, pentru siatuatia din prezent, prevad interdictii in irigarea terenurilor agricole. Potrivit ministrului Cristian David, situatia va deveni critica in caz de canicula si seceta prelungita.

Intr-o asemenea situatie va fi instituit avertismentul cu cod portocaliu, care va insemna si rationalizarea furnizarii apei.

Datele au fost centralizate de MIRA in urma unei videoconferinte organizate in dupa-amiaza zilei de joi.

Intr-un comunicat de presa, reprezentantii ministerului afirma ca situatia in zonele mentionate este monitorizata in continuare.

In cadrul videoconferintei au fost dispuse masuri care privesc verificarea nivelului de apa din fantini si centralizarea situatiei localitatilor in care exista pericolul ramane fara surse de apa potabila.

In zilele urmatoare vor fi cautate atat surse suplimentare de apa,m cat si locatii in care sa poata fi amplasate rezervoare sau bazine pentru alimentarea cu apa animalelor.

De asemenea, autoritatilor locale au in sarcina informarea populatiei privind stocarea unor rezerve de apa in recipiente. Conducerea judetelor afectate vor trebuie sa-si asigure rezerve de apa potabila, prin contactarea unor firme producatoare sau distribuitoare de apa potabila imbuteliata.

Cu doua zile in urma, intr-o conferinta de presa, ministrul Cristian David a declarat ca Romania nu se afla inca intr-o situatie critica din cauza caniculei si a secetei.

"Situatia critica este determinatata de o perioada prelungita de canicula sau seceta hidrologica, este semnalata printr-un cod de avertizare portocaliu, nu suntem asa cum spuneam in aceasta situatie, atunci cand aceasta situatie va aparea, dar eu sper sa nu fie cazul, vor fi dispuse masurile care se impun, masuri ce pot presupune chiar si rationalizarea apei utilizate", a declarat atunci ministrul Internelor si Reformei Administrative.

Citeste si:

  • Romania fierbe: se asteapta temperaturi de peste 38 grade Celsius
  • CFR va introduce restrictii de viteza din cauza caniculei
  • Ion Sandu, director ANM: ''Am putea avea cel mai cald an din istorie''
  • Cum sa ne ferim de canicula
  • Temperaturi extreme si in Bulgaria: pana la 42 grade Celsius
  • Grecii, in stare de alerta din cauza caniculei