Cred ca BNR va scadea dobinda de politica monetara cu 0,25 la 7,00%. Cred ca e firesc sa o scada, avind in vedere inflatia, care nu este un pericol“, a declarat directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, pentru NewsIn.

O scadere a dobinzii-cheie a BNR ar putea fi in acelasi timp o incercare indirecta de oprire a aprecierii leului si de temperare a intrarilor de capitaluri speculative, a explicat Voinea.

„Nu stiu cind va reduce banca centrala rezervele minime obligatorii, dar ar fi firesc sa o faca. Cred ca rezervele minime vor fi scazute drastic in cursul acestui an, dar nu pot sa spun cind“, a adaugat Voinea.

„Ma astept ca BNR sa scada rata dobinzii de politica monetara de la 7,25 la 7,00% pe an, iar motivul singular ar fi aprecierea leului“, spune si economistul-sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Si analistii UniCredit estimeaza ca BNR va decide luni scaderea dobinzii-cheie la 7,00%. „Ne asteptam la o noua scadere a dobinzii-cheie cu 0,25 puncte procentuale pina la 7,00% in sedinta conducerii BNR din 25 iunie, pe seama presiunilor semnificative de apreciere a leului“, se spune intr-un raport publicat saptamina trecuta de grupul financiar.

Consiliul de Administratie al bancii centrale va analiza azi intarirea leului, insa previziunea privind inflatia, care se pastreaza in limitele anticipate, ramine elementul esential pentru schimbarea ratei dobinzii-cheie.

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat vineri la Z?rich ca unul dintre elementele hotaritoare in decizia de a cobori dobinda de politica monetara este aprecierea puternica a leului, insa elementul principal este previziunea pe care BNR o va da pentru inflatie, care, deocamdata, este in limitele anticipate.

O noua scadere a dobinzii BNR inseamna viitoare scaderi ale dobinzilor. De obicei, bancile nu se grabesc sa scada dobinzile la credite, dar o corectie a celor la depozite va fi operata cert la scurt timp dupa decizia BNR.

Integral in Cotidianul