O noua ocazie s-a ivit pentru bucuresteni sa guste din plin din activitatile culturale ale orasului. Seara si noaptea de 22 iunie a insemnat pentru institutele culturale bucurestene o metoda de a-si promova ofertele si tara pe care o reprezinta. Noaptea institutelor e un eveniment care demonstreaza in continuare deschiderea capitalei catre noi oportunitati culturale si de distractie.

Cum filmele sunt metoda cea mai simpla de a raspandi cultura altor tari, aproape fiecare institut a proiectat filme in sala de cinema deja existenta (Inst. Francez - sala Elvira Popescu) sau a montat un mic cinematograf in aer liber (Institutul Cervantes).

Sala Elvira Popescu a institutului a gazduit scurtmetraje de-ale lui Charlie Chaplin, celebrul actor-regizor de film mut si un geniu al comicului, pe acompaniamentul muzical la acordeon al lui Emy Dragoi. Pentru nostalgici sau amatori de filme vechi a fost o ocazie unica de a intra in atmosfera epocii trecute.

Cei ce au trecut pe aici au putut vedea si filme frantuzesti, ca “La vie en rose” despre viata lui Edith Piaf sau sa savureze mancare frantuzeasca pe o terasa din curtea interioara a institutului, iar pe scena salii de cinema s-a tinut concertul lui Alexis HK.

British Council

In alta parte a orasului, Institutul Cervantes de limba spaniola a oferit pe langa vizionarea unor filme autohtone, bautura specifica ce se prepara din vin, fructe si gin, sangria. Dupa numai o ora de la inceperea programului insa, nu se mai gasea sangria in carafa...

British Council in schimb a vrut sa-si animeze vizitatorii si sa-i tina activi, datorita unui concurs de “treasure hunt” (vanatoare de comori) - bun siretlic de a informa potentiali cursanti de engleza prin intrebarile despre institut care trebuiau raspunse corect. Premiile de asemenea au reprezentat o atractie, fiind o motivatie de a cauta toate raspunsurile la intebari.

Pe langa fluctuatia puternica de informatii, British Council a pus la dispozitie filme, bodypainting si silent disco - muzica ascultata nu la boxe de toata lumea, ci de fiecare individ la castile sale. La atmosfera placuta din institut a contribuit si BritCafe, de unde oricine isi putea savura bautura in timp ce asculta muzica si era pictat de artistul inventiv de bodypainting.

Bodypainting la British Council

Fiecare institut a avut o gama larga de filme de oferit, inclusiv Institutul Cultural Roman, care a reluat filmele de scurt si mediu metraj de la festivalul Next, a carei prime editie s-a desfasurat la sfarsitul lunii martie a acestui an. La ore tarzii a avut loc o expozitie de fotografii cat si un concert de jazz cu Cristian Soleanu Quartet.

Noaptea de 22-23 iunie nu a insemnat numai film si muzica, ci si dans si expozitii. De exemplu Centrul Cultural al Republicii Ungare a oferit un program de dansuri moderne pana dimineata, iar petrecerea de silent disco din British Council nu s-a terminat inainte de rasaritul soarelui.

Delegatia Valonia-Bruxelles a tinut la Institutul Cultural Roman o expozitie de benzi desenate “Aventurile lui Tin-Tin”, deosebindu-se de toate programele din aceasta noapte.

La acest eveniment cultural au mai participat si Institutul Polonez cu mancare traditionala (bigos), filme de la Scoala de Film din Lodz si o expozitie de pictura; Institutul Italian de Cultura cu prezentarea ultimului film al regizorului Federico Fellini - “La voce della luna”; Goethe-Institut si Centrul Ceh cu selectii de filme si diverse videoclipuri.