Peste 40 de persoane au fost ucise si cateva sute au fost ranite in urma a patru atentate sinucigase produse, luni, pe teritoriul irakian, relateaza agentiile internationale de presa. Atacurile au vizat un comisariat de politie din orasul Baiji, hotelul Al Mansour din Bagdad, un centru de recrutare al politiei irakiene din localitatea Hilla si un convoi militar american.

Potrivit EFE, cel mai sangeros dintre atentate a fost cel ce a vizat comisariatul de politie din Baiji, oras situat la circa 180 de kilometri nord de Bagdad, in care au murit cel putin 20 de persoane, iar alte 50 au fost ranite.

Atac s-a produs la ora 09:30 locala (05:30 GMT), cand un kamikaze a intrat cu o cisterna de combustibil in sediul politiei, a declarat Ghazwan al-Janabi, un comisar din Baiji.

Un alt atentat s-a produs in interiorul hotelului Al-Mansour Melia din centrul Bagdadului, soldat cu circa 12 morti, printre care si sase lideri tribali care se opun gruparii al-Qaida. Un atentator sinucigas a detonat centura cu explozibili pe care o purta asupra sa chiar in holul cladirii, unde se desfasura o reuniune informala a liderilor tribali.

Postul public de televiziune Al-Iraqia, citat de AFP, a anunta ca un cunoscut lider tribal, Fassal al-Igoud, fost guvernator al provinciei Anbar si fost adjunct al ministrului Agriculturii, figureaza pe lista celor decedati. De asemenea, Al-Iraqia a adaugat ca unul dintre jurnalistii sai a fost de asemenea omorat.

Tot la Baiji, un grup de circa zece insurgenti au atacat, pe strazile orasului, un convoi de trupe americane, folosind lansatoare de rachete antitanc RPG si arme automate, iar in orasul siit Hilla, din sudul tarii, politia a mai anuntat ca opt persoane au murit in urma unui alt atac, comis intr-un centru de recrutare al politiei irakiene.

Oficialii americani si irakieni considera ca reteaua islamista al-Qaida este responsabila pentru majoritatea atentatelor cu masini-capcana din Irak, dupa ce fortele SUA au lansat o ofensiva in regiunile din jurul Bagdadului, pentru a-i elimina pe membrii din gruparea terorista.

De asemnea, nu este exclusa posibilitatea ca aceste atacuri sa aiba legatura cu decizia Inaltului Tribunal Penal irakian de a condamna la moarte trei fosti inalti demnitari ai regimului Hussein, printre care si varul acestuia, Ali Hasan al Mayid, supranumit „Ali Chimicul”.