Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, a declarat luni la Comisia juridica a Camerei Deputatilor ca Monica Macovei ar actiona impotriva interesului national prin demersul de a trimite rapoarte critice despre mersul justitiei, facand referire la raportul critic dat publicitatii duminica de Initiativa pentru o Justitie Curata, transmite NewsIn.

"Monica Macovei vrea sa acrediteze ideea ca numai ea poate face", a spus Chiariu, in fata Comisiei juridice din Camera Deputatilor. "Macovei actioneaza impotriva intereselor Romaniei, vine cu rapoarte", a adaugat ministrul Justitiei.

Chiuariu a facut aceste afirmatii dupa ce a cerut Comisiei juridice a Camerei sa amane discutarea modificarilor la Codul de Procedura Penala, promitand ca in sesiunea de toamna va prezenta un nou proiect.

Deputatii PSD au respins insa propunerea lui Chiuariu, invocand faptul ca noul Cod ar putea fi adoptat abia in februarie 2008, iar legile Macovei trebuie corectate urgent.

Academia de Advocacy, Alianta Civica, SoJust, Freedom House, GDS, Societatea Academica Romana si Societatea Timisoara au anuntat, duminica, infiintarea Initiativei pentru o Justitie Curata (IJC) si au prezentat un raport in care sunt criticate mai multe acte normative "cu destinatie".

"Mi se pare extrem de grav, reactia publica nu e suficient de puternica, as vrea sa insist asupra legilor cu destinatie, legile facute pentru anumite companii, pentru anumite persoane. Ele nu servesc toata populatia tarii si binele public, ele sunt generate de coruptie", a spus duminica fostul ministru de justitie, Monica Macovei.

In raport sunt enumerate mai multe acte normative, printre care se afla ordonanta de urgenta care a amanat, pentru 28 de societati comerciale, aplicarea legii insolventei, adoptata in 2006 si actul normativ de modificare a legii privind privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, in care a fost dezincriminata infractiunea de acordare de credite ilegale.

Documentul, care va fi trimis si la Bruxelles, abordeaza cazul procurorului Doru Tulus caruia ministrul justitiei, Tudor Chiuariu i-a cerut revocarea si mai prezinta si o serie de dosare mari de coruptie a caror solutionare este tergiverasta.