Ministerul Economiei si Finantelor a elaborat un proiect de hotarare de Guvern prin care se urmareste scaderea costurilor cu energia termica a populatiei cu 15-20%. De asemenea, prin acest program se doreste atragerea unor investitii de peste 400 milioane lei la nivel local pentru reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica (SACET).

Proiectele de reabilitare si modernizare a sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica vor beneficia de cofinantare de la bugetul de stat cu maxim 30% din valoarea totala a lucrarilor de investitii.

Autoritatile locale vor putea primi cofinantare daca vor indeplini mai multe conditii printre care elaborarea unui studiu de fezabilitate, existenta de surse financiare in bugetul local sau posibilitatea de accesare a altor surse care sa acopere minimum 70% din valoarea proiectului.

Beneficiarii cofinantarii nerambursabile vor utiliza fondurile primite numai pentru achizitia de echipamente pentru cresterea eficientei energetice si vor trebui sa accepte monitorizarea realizarii investitiilor de catre ARCE, autoritatea competenta care implementeaza acest program.

Programului National pentru reducerea costurilor cu energia pentru populatie va asigura cofinantare pentru reabilitarea si eficientizarea SACET, producerea energiei in sisteme de cogenerare, modernizarea si extinderea retelelor termice de transport si distributie a energiei termice, contorizarea consumului de energie termica, utilizarea resurselor regenerabile de energie.