Guvernul a decis miercuri sa mentina deficitului bugetar la 2,8% din PIB pentru a putea face fata secetei, desi saptamana trecuta ministrul de Finante a anuntat ca deficitul va fi redus la 2,6%, potrivit NewsIn. In prognoza de primavara, Comisia Europeana a estimat ca Romania va depasi limita de 3% admisa in UE si a avertizat ca ar putea declansa procedura de deficit excesiv.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca ii va trimite comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, o scrisoare in care ii va explica ca Romania este obligata sa aloce sume suplimentare in agricultura din cauza celei mai grave secete din ultimii 60 de ani.

Tariceanu a adaugat ca spera ca deficitul bugetar sa fie sub 2,8% din PIB la inchiderea exercitiului bugetar anual.

Procedura de deficit excesiv se poate traduce in doua variante. In cazul in care statele care depasesc pragul de 3% fac parte din zona euro, atunci ele pot fi amendate. Daca statele care depasesc acest prag nu fac parte din zona euro, cum este si cazul Romaniei, atunci Uniunea Europeana ar putea lua decizia de a reduce ajutorul regional.