De asemenea, Voronin ar fi conditionat aceasta masura de retragerea imediata a armamentului si trupelor rusesti din Transnistria.

La 22 iunie, presedintele Putin l-a primit la resedinta sa de langa Moscova pe omologul sau moldovean. Dupa lungi discutii, cei doi lideri au dat de inteles ca s-a ajuns la un consens, iar Rusia va ridica toate restrictiile la importul de vinuri moldovenesti.

Pe fondul prelungitei crize transnistrene, declaratiile celor doi presedinti sunau prea optimist, in opinia liderilor partidelor de opozitie de la Chisinau, care ii suspecteaza pe cei doi de „intelegri murdare”. Acestia au cerut puterii de la Chisinau mai mult transparenta in dialogul moldo-rus.

De asemenea, presa rusa noteaza ca cei doi lideri urmeaza sa se intalneasca sambata, la Rostov-pe-Don, pentru a discuta modul de implementare a acestui plan. Intrevederea de sambata trebuia sa fie secreta, insa mass-media a aflat despre ea, ceea ce a determinat demiterea prin decret a consilierului cu misiuni speciale al presedintelui moldovean, Sergiu Mocanu.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, prin acest plan Voronin incearca sa rezolve mai multe probleme care au framantat Republica Moldova in ultima perioada. Acesta este pregatit sa-si riste postul pentru evacuarea fortei militare ruse din Trasnistria si organizarea de alegeri in provincia separatista.

In cadrul acestui nou plan de rezolvare a conflictului transnistrean, Transnistria s-ar bucura de un statut special, iar reprezentantii Tiraspolului ar detine un numar de deputati in parlamentul comun de la Chisinau si functii ministeriale importante in guvernul comun al Republicii Moldova.