Costurile de reciclare a echipamentelor electrice si electronice, evidentiate prin taxe. Organizatii nonprofit preiau responsabilitatile producatorilor pentru gestionarea deseurilor. Taxa pentru reciclare este mica pentru sursele de iluminat si mare pentru aerul conditionat.

Introdus in urma adoptarii de catre Romania a acquis-ului comunitar specific, "timbrul verde" reflecta cheltuielile de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si este evidentiat separat

pe etichete si facturi, la vanzarea produselor noi.

Aplicarea "timbrul verde" este o modalitate transparenta de a informa consumatorul cu privire la costurile de reciclare si contribuie major la constientizarea si educarea cetateanului, ceea ce implica si gestionarea corecta a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).

Pentru frigidere, cea mai mare taxa

Asociatia Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania - CECED Romania, impreuna cu Asociatia Romana pentru Reciclare (RoRec) si Asociatia Recolamp, au anuntat debutul activitatii de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (inclusiv electrocasnice si surse de iluminat).

Atat RoRec, cat si Recolamp sunt organizatii colective nonprofit, ele fiind finantate direct de catre producatori, prin transferarul sumelor colectate din aplicarea "timbrului verde". Aceasta taxa comunica, in fapt, consumatorilor costurile generate de gestionarea deseurilor, fiind cunoscuta si sub denumirea de "taxa vizibila".

Integral in Romania Libera