Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii a incheiat redactarea raportului intitulat „Romania educatiei, Romania cercetarii”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Autorii raportului considera ca, fara o schimbare profunda, decalajul cultural fata de tarile membre ale Uniunii Europene va creste, iar romanii vor fi din ce in ce mai putin competitivi pe piata europeana a muncii”. Concluziile raportului vor fi dezbatute public, in prezenta presedintelui Basescu, joi, 12 iulie 2007, la Palatul Cotroceni.

Raportul Comisiei prezidentiale contine si principalele solutii la problemele majore ale sistemului de educatie si cercetare din Romania.

„Romania de astazi este o tara confruntata cu riscuri majore, intrucat sistemele educatiei si cercetarii nu corespund cerintelor minime ale unei societati si economii europene in care cunoasterea este sursa cea mai importanta a dezvoltarii economico-sociale si personale.

Ca o consecinta, autorii considera ca exista riscul ca economia sa stagneze si ca democratia sa functioneze cu sincope”, se arata in comunicat.

Comisia prezidentiala a fost condusa de fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babes Bolyai din Cluj.