Judecatorii Curtii Constitutionale au adus ca argumente, la respingerea legii de majorare a alocatiilor pentru institutori, exact aceleasi motive pe care le-a invocat presedintele Traian Basescu atunci cind a aminat promulgarea legii de majorare a pensiilor.

Este vorba despre absenta indicarii in lege, conform cerintelor exprese ale Constitutiei, a surselor de finantare pentru majorarea oricarui fel de alocatie bugetara.

Nu doar verdictul Curtii Constitutionale este o premiera, ci si faptul ca sesizarea acestei instante, pentru o astfel de cauza, a fost facuta de Guvern.

Cererea Guvernului pentru declararea neconstitutionalitatii modificarilor la Legea nr. 128 din 1997 privind Statutul personalului didactic este iscalita chiar de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.

Primul paragraf al sesizarii premierului Tariceanu cuprinde exact paragraful din Constitutie - invocat si de presedintele Basescu la aminarea promulgarii Legii pensiilor - „Constitutia Romaniei prevede la alineatul 5 al articolului 138 ca «Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare»“.

Imediat, premierul invoca drept motiv pentru declararea legii ca neconstitutionala faptul ca „legea a fost adoptata cu incalcarea cu incalcarea acestei prevederi constitutionale, intrucit initiatorii nu au precizat sursele de finantare a masurilor stabilite prin aceasta“.

Seful Executivului reclama Parlamentul la Curtea Constitutionala si pentru ca, printre altele, la adoptarea legii de majorare a alocatiilor pentru institutori nu a tinut cont de proiectia de deficit bugetar, de inflatie, dar mai ales de faptul ca Executivul a indreptat fondurile bugetare catre investitii si „nicidecum spre consum“.

Spre deosebire de miliardele din legea pensiilor, efortul financiar pentru institutori nu era mai mare de 337 de miloane de lei.

Dupa acest verdict, disputa dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria pe marginea legii de majorare a pensiilor este posibil sa se mute la Curtea Constitutionala. De sapte ani, Guvernul nu a mai avut sesizari pe adresa Curtii Constitutionale.

Judecatorii Curtii Constitutionale, care s-au reunit ieri in prima lor sedinta in noua componenta, isi vor detalia motivele de respingere a legii zilele urmatoare.

Integral in Cotidianul