Temperaturile extreme te fac sa cauti cu disperare un loc in care sa iti poti trage sufletul pentru cateva minute. In afara centrelor comerciale si a institutiilor publice mai exista un loc in care, chiar fara aer conditionat, temperaturile sunt perfecte.

Bisericile, oazele citadine ale lui Dumnezeu, au - incepand de miercuri - program de functionare si in timpul zilei, in afara slujbelor oficiale. Din pacate numai in judetul Braila. In Bucuresti, cu greu am putut gasi o biserica ale carei usi sa nu fie legate cu lanturi si lacate grele.

Autoritatile bisericesti din Braila au decis ca, incepand de miercuri, sa lase lacasele de cult deschise si in timpul zilei, acestea putand fi folosite de populatie ca adaposit impotriva caniculei.

In Bucuresti insa, oras lovit din plin de caldura, bisericile, cu foarte putine exceptii, sunt ferecate aproape toata ziua. Una dintre cele deschise este cea de la Mitropolie, deschisa probabil pentru a primi fluxul constant de turisti straini care-si lasa banii pe cartoanele ieftine inscriptionate cu sfinti.

Dar in zona cam aceasta este singurul lacas deschis. Restul au afisat un program redus de functionare: doua ceasuri dimineata si eventual alte doua la slujba de seara.

Langa magazinul Unirea, flancata de o pizzerie si un magazin de articole sportive se afla biserica Sfantul Ioan Nou, o cladire de piatra construita in secolul 18 de breslele Lipscaniului. Racoarea din interior este divina. Cu pereti grosi de piatra masiva si lipsita de ferestre, micuta biserica este perfecta pentru a-ti trage sufletul.

Din pacate, privirile pline de suspiciune ale vanzatorilor de lumanari alunga pe oricine nu se prosterneaza.

In intersectia Budapesta sunt doua biserici. Ambele erau ferecate zdravan cu lanturi la orele amiezei. In jur, nici tipenie de preot sau alt slujitor al Bisericii.

Aceeasi situatie si la lacasul din spatele Pietei Norilor.

Putin mai sus, langa piata Sfantul Gheorghe, se afla biserica catolica Baratiei. Inalta, alba si curata, biserica Baratiei este deschisa toata ziua fiind de asemenea construita din piatra si placata cu marmura. Inauntru exista bancute de lemn care pot fi folosite de oricine doreste o pauza de caldura.