Pentru ca e mai bine sa-ti plateasca altii convorbirile telefonice decat sa vorbesti atat cat te lasa buzunarul, unii au gasit o metoda ingenioasa sa rezolve aceasta problema. Dau sms-uri la oameni carora le spun ca au castigat un premiu si cer in schimb codul unei cartele reincarcabile „de cel putin 20 de euro”.

Cei entuziasmati de micul castig care li se promite, cad in plasa „hotilor de pre-pay”.

"Felicitarii. Din partea firmei Altex NR. Duv. an urma unor extrageri a fost desemnat castigatorul unui premiu ce consta intr-un Telefon marca Nokia 6288. Si suma de 500 de Euro pentru mai multe detali contactatine la Nr. 0748281463" , asa suna unul dintre mesajele buclucase, trimis de un domn care s-a recomandat Constantin Ion.

Pentru acest lucru trebuie „doar” sa cumperi o cartela pre-pay, Vodafone sau Orange si in 25 de minute sa-l suni din nou, sa-i dai datele tale de telefon si codul de reincarcare al cartelei.

Insa compania Altex, despre care domnul in cauza a zis ca implineste 10 ani, nu desfasoara nicio astfel de campanie. Potrivit companiei, „pana in acest moment, s-au inregistrat aproximativ 100 de reclamatii de la persoane care au primit aceste SMS-uri mincinoase” .

„Operatorul” de la Altex fura din aprilie

Andreia Urzica, PR Altex, spune ca “odata cu inceputul lunii aprilie, o serie de utilizatori de cartele preplatite GSM au primit mesaje SMS - trimise de pe alte numere de cartele preplatite - prin care erau anuntati ca au castigat un premiu de 500$ si un telefon mobil oferit de ALTEX.

Pentru a intra in posesia premiului, li se cerea sa achizitioneze, din cel mai apropiat loc, o cartela in valoare de 21$ si sa trimita codul de reincarcare la numarul de la care primisera SMS-ul, in termen de 30 de minute.

Cand asa-zisii castigatori sunau la numerele respective, le raspundea un barbat, care, in mod fraudulos sustinea ca este reprezentant Altex si le dadea detalii despre falsa promotie.

Fiind presati de timp si entuziasmati de un asemenea castig, oamenii trimiteau codul de reincarcare de pe cartela inainte de a incarca creditul pe propriul telefon. Urmarea fireasca era ca “talharii prin SMS” isi reincarcau propriile telefoane si pagubitii ramaneau fara creditul achizitionat si fara falsul premiu”.

LG nu va scrie sms-uri

La fel de suparati sunt si cei de la LG Romania care s-au trezit, de asemenea, cu imaginea sifonata dupa ce hotii de cartele actionau in numele lor. Compania nici nu organizeaza astfel de concursuri si nici nu practica reclama prin sms.

„In cazul organizarii de catre LG Electronics Romania a unor promotii de orice natura, acestea vor fi comunicate prin urmatoarele canale media: TV, radio, presa scrisa, internet, outdoor. Promotiile respective nu se pot desfasura decat in principalele retele de magazine ale distribuitorilor autorizati, cum ar fi Altex, Media Galaxy, Domo, Flanco, Ultra Pro Computers.

In plus, aceste promotii sunt anuntate magazinele partenerilor si distribuitorilor LG”, se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Si Metro intra in retea

Potrivit NewsIn, un grup de persoane au contactat zilele trecute mai multi cetateni in fata carora s-au prezentat ca fiind reprezentanti ai Metro Cash&Carry Romania si pe care au incercat sa-i convinga sa cumpere cartele reincarcabile pentru a castiga diverse premii oferite de companie, a informat astazi retailerul.

Cetatenii inselati au fost contactati de persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanti ai Metro Cash&Carry Romania si li s-a spus ca au castigat premii importante la o promotie.

Pentru a intra in posesia presupusului premiu sau a contravalorii in bani a acestuia, ar fi fost nevoie sa cumpere cartele reincarcabile pentru telefoane mobile sau sa achite contravaloarea livrarii premiului la domiciliu.

"Metro Cash&Carry Romania nu organizeaza promotii sau tombole care presupun alte achizitii sau taxe suplimentare. Toate promotiile noastre se desfasoara numai in cadrul retelei de magazine, fiind anuntate la locul de vanzare, prin brosurile periodice editate de Metro Cash&Carry sau prin mijloacele de comunicare in masa", au declarat reprezentantii Metro Cash&Carry Romania.

Ce puteti face?

Primul lucru care este de facut este sa anuntati Politia despre aceasta practica.

De asemenea, in cazul Altex, compania ii sfatuieste pe cei care primesc un astfel de mesaj sa verifice valabilitatea promotiilor sunand la Serviciul de Relatii cu Clientii ALTEX: 08010ALTEX/ 0801025839 (disponibil in toata tara; taxabil cu tarif local) si *ALTEX/*25839 (disponibil in retelele Orange si Vodafone; taxabil cu tarif in retea).