Dupa o reteta deja patentata in ultimii ani, constructiile ilegale se inalta, in ciuda reclamatiilor venite de la vecini sau in presa, iar primaria da asigurari ca va regla conflictele in instanta.

Primaria nu face ce zice

Familia Plaino si-a construit o casa in Bucurestii Noi, pe strada Oltenia, nr. 53A. Toate bune si frumoase pana in septembrie 2006 cand, la gardul lor, vecinii au inceput sa sape fundatia unei case.

Cand au vazut ca vecinii au de gand sa-si lipeasca viitoarea proprietate chiar de gardul lor si sa le acopere lumina ferestrelor cu un zid de zece metri, sotii Plaino s-au adresat, firesc, primariei.

Au facut o sesizare, in urma careia au aflat ca vecinii nu aveau autorizatie de construire.

„Am mers in audienta la arhitecta-sefa Oana Radulescu, care ne-a asigurat ca vecinii nu au decat un certificat de urbanism, prin care erau obligati

sa ne ceara si noua acordul si ca nici nu se pune problema sa primeasca autorizatie daca nu intra in legalitate”, povesteste Elena Plaino despre inceputurile demersurilor pe care le-a facut la primarie.

De intrat in legalitate nu au facut-o, insa autorizatie au primit, chiar la finele lunii noiembrie 2006, asa ca familia Nae Mihai, vecinii intreprinzatori, si-a ridicat fara probleme o casa cu etaj si mansarda, in ciuda zecilor de reclamatii facute la primarie de vecini.

Sotii Plaino s-au adresat instantei si au inceput sa adune la dosar teancuri de petitii, notificari si raspunsuri de la primarie, pe masura ce la gardul lor se inalta, caramida cu caramida, casa vecinilor.

La tribunal au aflat ca primaria a eliberat autorizatia pe baza unor acte false, o simpla deplasare pe teren a oricarui functionar al primariei fiind de natura sa edifice problema.

Desi au cerut in instanta sistarea lucrarilor, sotii Plaino au aflat ca primaria eliberase deja, din martie 2007, un proces-verbal de receptie a casei care insa nu e gata nici azi.

Familia Plaino asteapta acum decizia instantei, insa e constienta ca indiferent care ar fi aceasta, „calitatea proprietatii noastre e distrusa, iar valoarea ei a scazut cu cel putin 10% daca am vrea s-o vindem”,

admite Laurentiu Plaino, suparat ca dupa incheierea constructiei vecine nu va mai avea intimitate nici in propria curte, nici in camerele ale caror ferestre dau spre vecini.

Chiliman nu cunoaste cazul

Solicitat sa comenteze situatia, primarul Andrei Chiliman le-a sugerat sotilor Plaino sa astepte decizia instantei: „Nu stiu sa va spun acum, fiind in concediu, care este situatia.

Semnez 5.000 de autorizatii pe an, iar Regulamentul de urbanism e destul de ciudat. Insa daca sunt intr-un proces, cetatenii respectivi sa astepte sa le faca instanta dreptate, nu sa apeleze la presa”.

Integral in Evz