Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, marti, ca se retragedefinitiv din lista potentialilor creditori ai proiectului Sahalin-2, relateaza cotidianul Vremia novostei.

„De comun acord cu Gazprom si cu alti actionari ai companiei de investitii Sakhalin Energy, operatorul proiectului, s-a luat hotararea ca BERD sa nu mai reia negocierile de finantare a proiectului”, a anuntat banca.

Potrivit comunicatului emis in acest sens, „tinand con de graficul de lucru planificat de actionari, finantarea din partea BERD este, practic, imposibil de realizat”. Cotidianul noteaza ca tratativele de creditare au fost intrerupte dupa ce s-a schimbat componenta proprietarilor Sahalin-2.

Dupa mai multe luni de verificari si amenintari din partea Serviciului national de mediu, actionarii Sakhalin Energy - Shell (55%), Mitsui (25%) si Mitsubishi (20%) au convenit sa vanda cate o jumatate din actiunile lor Gazpromului contra sumei de 7,4 miliarde dolari.

Prin urmare, Gazprom a otinut controlul asupra proiectului, ce prevede o productie de 15 miliarde metrii cubi de gaze naturale pe an, din care 9,6 miliarde destinate exportului in Japonia, Coreea de Sud, SUA si Mexic. Chiar daca suma imprumutului negociat cu BERD nu era substantiala - 150 milioane dolari, greutatea politica a bancii ca parte a proiectului era majora.

Moscova si-a exprimat in repetate randuri dorinta de a obtine acest credit, chiar si dupa ce directorul BERD, Jean Lemier declara, in ianuarie 2007, ca institutia pe care o conduce „nu mai poate participa la proiect, din moment ce s-au modificat datele problemei”.