O piesa de teatru inspirata din tragedia celebrului cuplu Romeo si Julieta si avand actiunea plasata in Transilvania in timpul dictaturii comuniste este una dintre capetele de afis ale celui de-al 11-lea festival multicultural FringeNYC care va incepe in aceasta saptamana in metropola americana.

Piesa “Julieta” apartine scriitorului Andras Visky, nascut in Targu Mures, si reda drama iubirii unei femei ce trebuie sa aleaga intre sot si Dumnezeu.

Julieta este o unguroaica inchisa intr-un centru de detentie din Romania impreuna cu cei sapte copii ai sai, in timp ce sotul sau se afla intr-o inchisoare comunista. In incercarea sa de evadare din Gulagul romanesc, femeia traverseaza o multitudine de intamplari si situatii, iar Dumnezeu devine personaj principal in incercarile sale disperate de a se salva.

“Julieta“ - care este un one-woman show in interpretarea actritei Melissa Hawkins - are la baza povestea reala a parintilor lui Andras Visky. In 1939, tatal sau a fugit din Romania si s-a stabilit in Ungaria, unde s-a insurat.

Convins ca un “slujitor al Domnului“ trebuie sa aleaga mereu calea cea grea, tatal lui Visky se intoarce cu familia in Transilvania dupa cel de-al doilea razboi mondial si este condamnat la 22 de ani de inchisoare de autoritatile comuniste.

Sotia lui, care nu vorbeste limba romana, ramane singura sa creasca cei sapte copii, inainte ca oficialii sa decida trimiterea lor intr-un centru de detentie.

“Julieta“ se afla in programul Teatrului Thalia din Budapesta incepand din 2004, jucandu-se mereu in fata unor sali arhipline. In acest moment, Andras Visky adapteaza povestea “Julietei“ intr-un scenariu de film pentru casa de productie Eurofilm.

“Julieta“ va beneficia de sase reprezentatii in timpul festivalului de la New York, iar organizatorii au anuntat lansarea editiei in limba engleza a piesei lui Andras Visky.

FringeNYC este cel mai mare festival al artelor din America de Nord, cu peste 1300 de spectacole oferite de 200 de companii din intreaga lume.Anul acesta, festivalul se va desfasura in perioada 10-26 august.