Pana la sfarsitul acestui an, in Rusia ar urma sa apara inca o corporatie de stat - Olimpica. Potrivit ministrului Dezvoltarii Economice, Gherman Gref, Corporatia olimpica de stat va construi toate obiectivele olimpice pentru JO de iarna de la Soci - 2014. Potrivit presei ruse, expertii economici sunt de parere ca preconizata societate va ajunge pana in 2014 la proportii incredibile.

Viata acestei structuri va fi reglementata de o lege speciala. De cand orasul Soci a fost declarat invingator in cursa pentru gazduirea JO de iarna din 2014, de toate problemele referitoare la cum, cine si cu ce va organiza prestigioasa competitie sportiva s-a ocupat un comitet special de coordonare, creat prin decret prezidential in luna iulie.

Ideea unei corporatii de stat a fost sugerata de expertii Institutului pentru Politica Regionala. Propunerile lor au stat la baza schemei expusa de ministrul Gref.

Analizand experienta altor tari care au organizat asemenea competitii de anvergura, expertii au ajuns la concluzia ca, folosind sistemul actual, e imposibil sa cheltuiesti in mod eficient sume uriase de bani si sa organizezi, la un nivel onorabil, Olimpiada.

Pur si simplu, au spus specialistii, in conditiile unui volum mare de constructii, o corporatie de stat se impune de la sine. Londra, spre exemplu, a pus la punct o agentie speciala (care va trebui sa gestioneze 19 miliarde dolari), pentru Jocurile din 2012, la Torino (4,1 miliarde)a fost la fel, dar si la Sydney. Un organ special a salvat de la esec si Olimpiada de la Atena (14 miliarde).

Totusi, au avertizat expertii, toate editiile Jocurilor Olimpice au avut parte de momente dificile, legate in special de depasirea fondurilor prevazute intial.

Mecanismul propus de Gref va functiona dupa urmatorul principiu: corporatia de stat se doreste o structura paralela comitetului organizare, subordonata comisiei de coordonare, aceasta din urma formata din reprezentanti ai guvernului si condusa de insusi seful statului.

Activitatea va fi monitorizata de consiliului de supraveghere al corporatiei, alcauit inclusiv din ministrii-cheie. Una din misiunile preconizatei corporatii va fi atragerea de capital privat si rezolvarea problemei terenurilor.