Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a propus ca Organizatia de la Shanghai sa se transforme intr-un “club energetic”.

Propunerea, facuta la cel de-al saptelea summit al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), s-a adresat delegatiilor din China, Kazahstan, Kirgistan, Tadjikistan si Uzbekistan, in timp ce analistii citati de presa rusa au estimat ca summitul de la Biskek a adus mai degraba a alianta anti-NATO.

Si asta pentru ca manevrele militare comune ale membrilor SCO s-au suprapus pentru prima oara cu lucrarile summit-ului.

Putin i-a chemat pe participantii la cel de-al saptelea summit al Organizatiei de colaborare de la Shanghai (SCO), sa traseze perspectivele de cooperare reciproca. Liderul rus a formulat o serie de propuneri pe diferite probleme, din care cea mai importanta a fost initiativa crearii unui club energetic.

Liderii celorlalte state au reactionat pozitiv si au fost de acord ca relatiile de colaborare in domeniul energetic vor deveni baza pentru dezvoltare comuna si pentru securitate colectiva.

Acesta este ultimul summit la care Putin participa in calitate de sef de stat. Urmatoarea intalnire la nivel inalt va ave loc dupa alegerile prezidentiale din Rusia. Iata de ce, comenta publicatia Newsru.com, la actualul summit Putin va trasa bazele cooperarii pe termen lung.

• Putin crede ca tarile SCO trebuie sa-si extinda cooperarea in sfera energetica. “Sunt convins ca dialogul energetic inceput, formarea unui club energetic se vor impune ca prioritati ale conlucrarii noastre de viitor”, a spus el. In opinia lui, realizarea proiectelor economice este strans legata de consolidarea legaturilor intre institutiile financiare ale organizatiei.

• Putin crede ca ideea infiintarii unui fel de “Organizatie a sanatatii de la Shanghai” merita atentia cuvenita.

• Potrivit presedintelui rus, orice tentative de a rezolva “de unul singur” probleme globale si regionale nu au perspective. “In secolul 21, lumea se schimba vertiginos: ramane de domeniul trecutului gandirea de bloc, apar noi centre de influenta si de crestere economica”.

Rusia, a adaugat Putin, “la fel ca si alte state SCO, se pronunta pentru intarirea sistemului international multipolar, care sa asigure o securitate si posibilitati egale de dezvoltare pentru toate tarile”.

• Putin a calificat drept misiune cheie a SCO lupta impotriva terorismului, separatismului si a extremismului. “Se impune finalizarea procesului de elaborare a acordurilor menite sa reglementeze ordinea organizarii exercitiilor antiteroriste si pregatirii cadrelor pentru subunitatile corespunzatoare ale statelor-membre SCO”, a spus Putin.

• SCO, a subliniat liderul de la Kremlin, constituie un factor tot mai important de securtiate in regiunea central-asiatica. Pe acest fundal, el a amintit ca la summit va fi semnat Tratatul de bunavecinatate, prietenie si colaborare pe termen lung.

• Presedintele rus considera posibila completarea “coridorului de securitate anti-narcotice” de-a lungul Afganistanului cu “cordoane de securitate financiara”, prin atragerea serviciului de monitorizare financiara a CSO.

Analistul miliar Aleksandr Pikaev a estimat ca, desi manevre militare in cadrul SCO nu sunt o noutate, faptul ca ele s-au suprapus, practic, cu summitul constituie un semnal. Intalnirea la nivel inalt are loc la Biskek, manevrele - la Celiabinsk. Desigur, a spus Pikaev, citat de Gazeta.ru, “asta nu inseamna crearea unui bloc militar.

Dar cuplarea exercitiilor cu summitul poate fi considerat un semnal pentru ceva mai mare pe viitor”, a apreciat Pikaev.