Seismul creditelor ipotecare din Statele Unite a lovit din plin piata bancara din Europa, unde cele mai mari 15 banci au inregistrat pierderi de peste 100 miliarde euro, sau 9,4% din capitalizarea bursiera, ca la inceputul crizei ipotecare din urma cu o luna, informeaza El Pais.

Cele mai afectate au fost bancile europene care aveau expunere directa la creditele ipotecare cu risc ridicat. Cel mai sever lovite au fost UBS, BNP Paribas, Societe Generale si Barclays. UBS a avut cel mai mult de suferit, ea pierzand 15,8% din valoarea de piata si fiind nevoita sa inchida fondul de hedging Dillon Read Capital Management.

BNP Paribas, ale carei actiuni au suferit deprecieri bursiere de 14%, a fost nevoita sa anunte suspendarea a trei fonduri de investitii pe care le detinea. Barclays a fost una dintre bancile cu expunere directa la falimentul fondului de investitii Bear Stearns.

Pentru Barclays, scaderea valorii titlurilor reprezinta un obstacol in calea achizitiei bancii olandeze ABN, deoarece ponderea cea mai mare in oferta de preluare a grupului olandez o detin propriile actiuni. Daca valoarea acestora scade, acelasi lucru se va intampla cu oferta pentru ABN.

“Avem o oferta buna pe masa pentru actionarii ABN, iar acestia mai au pana in octombrie sa se decida”, a declarat Alistair Smith, seful departamentului de relatii cu presa la Barclays, contactat de Business Standard. Acesta a lasat sa se inteleaga ca Barclays nu a pregatit o noua oferta pentru ABN in lumina ultimelor evolutii bursiere.

de Mihai Paduraru

integral in Bussines Standard