Seful diplomatiei ruse a amintit Londrei de “odioasele personaje” si a reprosat SUA “liniile rosii”.

In cadrul traditionalului sau discurs in fata studentilor de la facultatea de relatii internationale - MGIMO, Serghei Lavrov a declarat ca Rusia nu va face nicodata parte din noi “aliante sfinte”, nu este un adversar strategic al SUA si ca singurul lucru de care are nevoie omenirea in prezent este echilibru.

Un echilibru pe care doar o “troica” formata din Rusia, SUA si UE il poate asigura, scrie publicatia electronica Vzgliad. “Noi urmarim reactia mass-media straine la renasterea Rusiei ca unul din statele cheie ale lumii”, i-a informat Lavrov pe studenti.

“Intelegem, a continuat el, ca sunt anumite cercuri politice in Occident care nu s-au asteptat la o asemenea evolutie a evenimentelor si nu au un plan coerent de actiune pentru astfel de situatii. Ceea ce nu inseamna ca trebuie inventat un nou mit despre amenintarea rusa”, a continuat Lavrov.

In privinta retetelor armoniei in afacerile internationale, exista una singura, in opinia ministrului - “coexistenta pasnica, sprijin pe drept international, securitate colectiva, reglementarea pe cale diplomatica si politica a conflictelor”.

Lavrov a recunoscut, in acelasi timp, ca in interiorul “troicii” exista unele disensiuni, “linii rosii” si care, “alaturi de principii, afecteaza interesele vitale ale unui parteneriat practic”.

Inainte de toate este vorba de desfasurarea in Europa a elementelor scutului american de aparare antiracheta, statutul provinciei Kosovo si extinderea NATO, adica actiuni menite sa arunce in aer “principiul unei securitati egale in lume”.

Pe fondul isteriei tot mai accentuate despre “pericolul rusesc”, nota publicatia citata, Lavrov propune SUA si Europei prietenie, dar nu in detrimentul intereselor nationale. "Rusia si SUA nu au contradictii sistemice, ceea ce demonstreaza ca relatiile noastre au un viitor”, crede ministrul rus.