Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat marti seara, dupa sedinta cu parlamentarii social-democrati, ca motiunea de cenzura va fi depusa in Parlament saptamana viitoare, dar numai dupa consultari cu toate partidele politice, “inclusiv PNL”.

Geoana a precizat ca discutiile sunt necesare in vedere gasirii unei majoritati parlamentare stabile care sa voteze motiunea de cenzura. De asemenea liderul PSD a mai adaugat ca dupa aceste consultari va avea loc o noua intalnire a grupurilor parlamentare ale PSD.

Surse parlamentare sustin, insa, ca in perioada urmatoare se va incerca o noua runda de negocieri cu PNL in vederea obtinerii unor posturi in actualul Guvern Tariceanu.

Dupa o sedinta de patru ore cu senatorii si deputatii PSD, Mircea Geoana a declarat ferm si categoric ca si-a convins paralmentarii, iar motiunea de cenzura va fi depusa saptamana viitoare.

Nu cu aceiasi parere au iesit de la discutii si cativa deputati si senatori adepti ai liderilor de grup Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu. Senatorul Serban Nicolae a recunoscut ca discutiile nu au avut nici un rezultat si ca “a ramas sa se discute din nou dupa ce textul motiunii va fi finalizat”.

Conform unor surse parlamentare, vor continua negocierile cu liberalii in vederea obtinerii unor posturi in actualul Guvern. Liderul grupului PSD de la Camera, Viorel Hrebenciuc, va continua discutiile cu PNL, iar rezultatul acestora va fi expus din nou in sedinta Comitetului Executiv al PSD.

De altfel, in timpul sedintei, Hrebenciuc a propus un pact intre PSD si PNL - renuntarea la motiunea de cenzura in schimbul unor posturi pentru social-democrati in actualul Guvern Tariceanu - propunere recunoscuta si de Mircea Geoana.

Hrebenciuc a avut o intalnire, chiar marti dimineata, cu presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. Potrivit unor surse PNL si PSD, cei doi au discutat despre posibilitatea participarii social-democratilor la guvernare prin atribuirea unui numar semnificativ de ministere.

Bogdan Olteanu a negat ca la intalnirea pe care a avut-o cu Hrebenciuc a discutat despre o intelegere PSD-PNL. Olteanu a explicat presei ca subiectul principal al conversatiei cu liderul deputatilor a fost stabilirea datei pentru alegerea presedintelui-director al TVR.

Declaratiile si dezmintirile devin si mai contradictorii daca amintim ca saptamana trecuta presedintele Camerei Deputatilor a avut o alta intrevedere, la Neptun, cu acelasi Viorel Hrebenciuc. Si atunci Olteanu a dat acelasi gen de explicatii, si anume, ca a avut o "mica discutie cu Hrebenciuc legata de functionarea institutiei pe care o conduce".