In legatura cu achizitionarea de catre societatea kahaza de stat KazMunaiGaz a 75% din actiunile grupului roman Rompetrol, analistii cred ca pretul platit - 2,7 miliarde de dolari - este exagerat, scrie publicatia kazaha de limba rusa “Business & Putere”.

In opinia expertului Dmitri Aleksandrov, de la Financial Bridge, noteaza sursa mentionata, valoarea celor doua rafinarii si a 630 de pompe de benzina aflate in proprietatea Rompetrol se ridica la 1,4 miliarde dolari si, respectiv, 910 milioane. Rezulta suma de 2,31 miliarde, in timp ce valoarea anuntata de Rompetrol pentru suta la suta din actiunile sale este de 3,616 miliarde dolari.

Judecand dupa calculele lui Aleksandrov, pretul afacerii care reprezinta 75% din valoarea activului, ar fi trebuit sa fie de 1,7 miliarde. Dar KazMunaigaz a dat pentru 75% din suma fixata de Rompetrol 2,7 miliarde.

“Reiese ca un miliard s-a pierdut pe undeva. Iar dupa parerea mea, bazele petroliere nu compenseaza aceasta suma”, spune analistul. Prin urmare, se poate presupune, scrie “Business & Putere”, ca activul a fost achizitionat cu o anumita prima.

Oricum, dupa toate probabilitatile, pretul exagerat platit de KazMunaiGaz pentru compania romana a constituit un motiv suficient pentru cresterea increderii in Rompetrol. Dupa publicarea comunicatului oficial despre realizarea tranzactiei, actiunile Rompetrol s-au scumpit, la bursa, cu 14%.

Potrivit biroului de presa al KazMunaiGaz, finalizarea afacerii va mai dura 10 saptamani si se poate afirma cu destula convingere ca va fi aprobata de Comisia europeana si de alte institutii antimonopol ale Romaniei.

In presa occidentala, spune Galima Tumabaev, directorul biroului pentru informatii si relatii externe al KazMunaiGaz, “a aparut un numar destul de mare de articole, in care ziaristii au reactionat pozitiv, in general, la afacerea incheiata”.

Mijloacele occidentale de informare in masa, preciza revista amintita, au pus accent pe apartenenta nationala a KazMunaiGaz, apreciind, totodata, ca venirea companiilor kazahe pe piata europeana reprezinta o alternativa la expansiunea rusa.