Directorul SRI, George Maior, nu este de accord cu propunerea de infiintare a unei Autoritati Nationale de Interceptare a telefoanelor. Seful SRI, prezent la sedinta comisiei de aparare din Senat, a declarat ca infiintarea acestui organism autonom ar provoca vulnerabilitati in desfasurarea activitatilor SRI si ar dauna drepturilor omului.

Prezent la Comisia de aparare, unde s-a dezbatut pachetul de legi privind siguranta nationala, Maior le-a spus senatorilor ca pachetul de legi trebuie adoptat cat mai curand, pentru ca actuala legea a SRI este "desueta, anacronica si nu se mai coreleaza cu statutul Romaniei de tara membra NATO si UE”.

Directorul SRI si-a exprimat dezacordul privind propunerea PNL de infiintare a unei Autoritatii de Interceptare. Maior a vorbit in schimb despre necesitatea si rolul important pe care controlul judecatoresc trebuie sa-l aiba in interceptarile telefonice.

“Interceptarea comunicatiilor reprezinta un mijloc exceptional, la care se apeleaza in conditii exceptionale, deci trebuie sa fie foarte riguros controlat din punct de vedere legal”, a spus Maior.

In urma cu doua saptamani, la dezbaterile pachetului de legi privind siguranata nationala in cadrul comisie juridice de la Senat, reprezentantii SRI si SIE au criticat infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare. In opinia celor doua institutii, o institutie, ca organism independent si cu atributii de interceptare a comunicatiilor, ridica probleme constitutionale si organizatorice.