Dinu Patriciu, care a vandut recent un pachet majoritar de actiuni al Rompetrol catre compania de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, a spus joi ca acum compania are nevoie sa urmareasca in mod "agresiv" alte achizitii in Balcani. Holdingul Rompetrol cu sediul la Amsterdam va urmari achizitionarea companiei petroliere de stat din Serbia, NIS, a spus Patriciu.

Serbia, presata de FMI sa privatizeze

Anul trecut, guvernul sarb a amanat privatizarea companiei pana dupa alegeri. "Intentionam sa devenim o companie mediteraneana cu capacitati de distributie si rafinare din Georgia pana in Spania", a spus Patriciu intr-un interviu pentru publicat de International Herald Tribune si citat de Rador.

"Suntem prezenti in 12 tari si vom continua politica noastra agresiva de achizitionare si consolidare in Balcani. NIS va fi o prima tinta pentru noi", a spus el, adaugand ca va urmari si alte achizitii, nespecificate, in Europa.

FMI si-a conditionat sprijinul acordat Serbiei in tranzitia la o economie de piata, de vanzarea NIS, si a avertizat ca ar putea suspenda creditarea daca doua rafinarii nu vor fi vandute pana in octombrie.

Patriciu a spus ca intentioneaza sa listeze actiunile Rompetrol la o bursa straina si era aproape sigur ca aceasta va fi cea de la Londra. Decizia e inca discutata de partenerii companiei, a spus el.

Miza pe petrolul rusesc

Kazahstanul are rezerve imense de petrol si este al doilea mare producator de petrol din spatiul ex-sovietic, dupa Rusia. Industria sa petroliera a atras investitii straine, inclusiv din partea unor companii ca gigantul american Chevron, gratie partial legislatiei liberale care permite companiilor din Kazahstan sa fie detinute 100% de straini.

Reputatia Moscovei de furnizor de energie a fost stirbita de intreruperile bruste de petrol si gaze la inceputul anilor 2006 si 2007, pe fundalul unor dispute asupra preturilor, cu substrat politic, cu vecinii ex-sovietici. Intreruperile au dus la sincope in aprovizionarea tarilor UE.

Oficialii europeni si americani au acuzat Moscova ca isi foloseste puterea energetica ca arma politica. Totodata, Gazprom din Rusia incearca sa isi sporeasca prezenta europeana prin noi contracte de distributie si transport al gazelor, inclusiv prin achizitii de actiuni la companii europene.

"Dependenta Romaniei de rezervele rusesti era cum trei ani aproape totala. 90% din necesarul de titei venea din Rusia. Azi, s-a redus la numai 70%. Crearea unei alternative de aprovizionare a fost o conditie" a vanzarii Rompetrol, a spus el.