Depozitarul Central va lansa un program pilot, destinat emitentilor internationali ale caror instrumente financiare urmeaza a fi tranzactionate pe piata de capital din Romania. Potrivit unui comunicat al institutiei, programul isi propune sa faciliteze tranzactionarea instrumentelor financiare in paralel, pe mai multe piete reglementate din tari diferite.

Depozitarul Central va avea rolul de a deconta tranzactiile bursiere incheiate pe piata locala.

In cadrul programului va fi implementat un sistem de imprumut de instrumente financiare, precum si un nou mecanism de compensare-decontare a tranzactiilor, a carui caracteristica principala consta in eliminarea etapei de pre-validare a existentei instrumentelor financiare in contul vanzatorului, la momentul incheierii tranzactiei.

Totodata, in scopul stimularii participarii emitentilor straini pe piata de capital din tara noastra, programul pilot va permite imprumutul direct de instrumente financiare. Programul este destinat investitorilor care au initiat tranzactii de vanzare si care, la data decontarii acetora, nu dispun de suficiente instrumente financiare pentru finalizarea decontarii.

Intermediarii din Romania vor avea la dispozitie un sistem nou de organizare a conturilor de instrumente financiare.

Mai exact, acestia vor putea gestiona atat conturi individuale, cum se intampla in prezent, cat si conturi globale, intentia fiind ca, in termen de un an, pe baza unor evaluari, sistemul de conturi globale sa fie generalizat la nivelul tuturor participantilor.

De asemenea, Consiliul de Administratie a aprobat inceperea demersurilor pentru ca Depozitarul Central sa se conecteze la reteaua globala a institutiilor similare internationale.

In prima faza, s-a aprobat stabilirea unei conexiuni mixte cu Clearstream Banking, un depozitar international, si Citibank Londra, banca custode internationala. In ceea ce priveste piata de capital din Romania, conectarea Depozitarului Central la reteaua globala va facilita procesul de listare al Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti.

Depozitarul Central este institutia care furnizeaza servicii de depozitare, registru, compensare si decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare pe piata de capital.

Institutia are calitatea de administrator al unui sistem de plati care asigura compensarea fondurilor si decontarea operatiunilor cu instrumente financiare, in conformitate cu prevederile Regulamentului BNR privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor.

Cele 13 agentii ale Depozitarului Central ofera detinatorilor de instrumente financiare servicii precum eliberare a extrasului de cont, a istoricului de cont si a sumarului de cont precum si a listei de coduri confidentiale.

Totodata, Depozitatul Central ofera servicii de informare pentru actionari si poate efectua modificari de date personale. Institutia si-a inceput activitatea in data de 12 aprilie 2007.