A 13-a cursa a sezonului a fost una cu noroc pentru McLaren Mercedes care a ocupat primele doua pozitii in Grand Prix-ul Italiei de la Monza si s-a distantat cu inca 12 puncte fata de Ferrari in clasamentul constructorilor, dupa abandonul brazilianului Felipe Massa si doar pozitia a treia ocupata la final de Kimi Raikkonen.

Campionul mondial Fernando Alonso reuseste a patra victorie stagionala si reduce la doar trei puncte distanta fata de liderul Hamilton, cu patru curse ramase pana la finalul sezonului.

Alonso a condus inca de la start, unde a pornit din pole position, si nu a avut amenintata pozitia de lider de-a lungul intregii curse. Coechipierul sau, Lewis Hamilton s-a instalat pe pozitia a doua pe care a cedat-o doar pentru cateva tururi in favoarea lui Raikkonen dupa a doua alimentare, dar l-a depasit apoi pe finlandez pe pista dupa o manevra curajoasa.

Kimi Raikkonen a efectuat o singura oprire la boxe, dar asta nu l-a ajutat decat sa termine pe ultima treapta a podiumului si sa urce si in clasamentul general al pilotilor pe locul al treilea, profitand de abandonul celuilalt pilot de la Ferrari, Felipe Massa.

Brazilianul a parasit cursa dupa doar 10 tururi din cauza unor probleme mecanice, iar sansele sale de a mai deveni campion mondial tind spre zero.

Pe 16 septembrie va avea loc ultima cursa europeana a sezonului, Marele Premiu al Belgiei de la Spa, Campionatul Mondial mutandu-se apoi in Asia, pentru Grand Prix-urile din Japonia si China, inainte de ultima etapa stagionala, cea din Brazilia.

Clasament GP Italia

1. Fernando Alonso (Spania/McLaren)

2. Lewis Hamilton (Marea Britanie/McLaren)

3. Kimi Raikkonen (Finlanda/Ferrari)

4. Nick Heidfeld (Germania/BMW Sauber)

5. Robert Kubica (Polonia/BMW Sauber)

6. Nico Rosberg (Germania/Williams)

7. Heikki Kovalainen (Finlanda/Renault)

8. Jenson Button (Marea Britanie/Honda)

Clasament general piloti

1. Lewis Hamilton (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 92 puncte

2. Fernando Alonso (Spania/McLaren-Mercedes) 89p

3. Kimi Raikkonen (Finlanda/Ferrari) 74p

4. Felipe Massa (Brazilia/Ferrari) 69p

5. Nick Heidfeld (Germania/BMW Sauber) 52p

6. Robert Kubica (Polonia/BMW Sauber) 33p

7. Heikki Kovalainen (Finlanda/Renault) 21p

8. Giancarlo Fisichella (Italia/Renault) 17p

Clasament general constructori

1. McLaren-Mercedes 166 puncte

2. Ferrari 143p

3. BMW Sauber 86p

4. Renault 38p

5. Williams-Toyota 25p

6. Red Bull-Renault 16p