Coraportorii Parlamentului European Adrian Severin si Alain Lamassoure au prezentat marti raportul lor privind reforma compozitiei Legislativului comunitar, reforma prin care se urmareste o regula de durata privind distribuirea mandatelor nationale in cadrul PE. Romania va avea 33 de locuri in PE, conform cu populatia tarii.

Insa propunerile de crestere a numarului de mandate pentru mai multe tari au divizat Parlamentul de la Strasbourg, desi, potrivit lui Adrian Severin, „Nu este vorba de a castiga sau a pierde, toata lumea avand de castigat daca sunt corecte criteriile reprezentativitatii”.

Conform propunerilor din raport, discutate marti in Comisia de afaceri constitutionale a PE, Spania ar urma sa aiba parte de patru locuri in plus in acest for, Franta, Suedia si Austria - cate doua locuri in plus, iar Bulgaria, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Olanda si Suedia - cu un europarlamentar mai mult.

Schimbarile se bazeaza pe principiul propus de cei doi raportori, privind proportionalitatea degresiva. Acesta presupune ca statele cu o populatie mai mare sa fie reprezentate de mai multi europarlamentari, avantaj care trebuie sa se diminueze pe masura ce populatia tarilor membre scade.

Principiul este propus in conformitate cu decizia Consiliului European din iunie a.c., de marire a numarului de locuri in PE de la 736 la 750.

In prezent, PE are 785 de membri - prag ridicat temporar dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, in ianuarie a.c..

Dar, potrivit publicatiei electronice EUObserver.com, nu toata lumea este fericita cu aceste propuneri, cei mai nemultumiti fiind europarlamentarii irlandezi si italieni. Sursa il citeaza pe socialistul italian Mauro Zani, care, referindu-se la declaratiile lui Severin, a spus ca „unii castiga mai putin decat altii” prin noile propuneri.

Nemultumirea lui Zani tine de faptul ca tara sa nu va fi reprezentata pe picior de egalitate cu alte mari state europene, mai precis Franta si Marea Britanie. Pozitia sa a fost contracarata de coraportorul francez Alain Lamassoure, potrivit caruia populatia Italiei nu a crescut semnificativ, comparativ cu cea din Franta sau Marea Britanie.

Un alt nemultumit a fost eurodeputata irlandeza Kathy Sinnott, porivit careia in redistribuirea numarului de mandate nu s-a tinut cont de faptul ca populatia tarii sale „creste permanent”, iar prapastia dintre tarile mari si cele mici este „imensa”.

Printre tarile multumite de raport se numara Spania, tara care a avut de suferit in redistribuirea mandatelor din 2001, cand a cerut un numar mai mare de locuri in PE, dar a fost nevoita sa cedeze. Este normal ca Spania sa primeasca mai multe locuri acum, a afirmat, pentru EUObserver.com, europarlamentarul socialist spaniol Carlos Carnero Gonzalez.