AIG Fond de Pensii are ca obiectiv o cota de 15% din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), au declarat miercuri oficialii companiei.

Pentru a atinge acest obiectiv, fondul de pensii a incheiat un parteneriat cu Raiffeisen Bank, ce vizeaza distributia de pensii private prin unitatile bancii si indeplinierea de catre institutia de credit a rolului de depozitar pentru societatea de pensii.

”AIG Life, actionarul principal al AIG Fond de Pensii, are o cota de piata de 15% in Romania. Obiectivul nostru este sa replicam ceea ce am obtinut pe piata asigurarilor de viata”, a spus Theodor Alexandrescu, director general al AIG Life.

AIG Fond de Pensii are un grad de risc moderat, 70% din active urmand a fi investite in obligatiuni guvernamentale si neguvernamentale, titluri de stat si certificate de trezorerie.

Aproximativ 20% din active vor fi investite in actiuni tranzactionate pe piete reglementate din Romania si state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, iar restul de 10% vor fi plasate in obligatiuni emise de autoritatile locale.

Alexandrescu a declarat ca in prezent AIG Fond de Pensii are 5700 de agenti de marketing proprii, urmand ca numarul acestora sa creasca la peste 10.000. De asemenea, societatea va alege si maxim 3-4 brokeri.

Mihai Coca - Cozma, directorul general AIG Fond de Pensii, crede ca cel mult 10% dintre persoanele care trebuie sa isi aleaga un fond de pensii private obligatorii vor semna la doi administratori. "Exista acest risc. Cred ca legislatia actuala nu incurajeaza dublurile. Ai patru luni la dispozitie sa iei o decizie", a aratat reprezentantul AIG.

Coca - Cozma a spus ca de vina ar putea fi angajamentele de preaderare care au fost incheiate cu diferite societati.

De asemenea, director general al AIG Fond de Pensii crede ca numarul de administratori de pensii private obligatorii s-ar putea injumatati dupa primii cinci ani de functionare a sistemului. El a dat drept exemplu Polonia, care a pornit cu 25 de companii, iar ulterior numarul acestora s-a redus la 15.

„Pe piata vor rezista firmele care vor avea cel mai redus cost per unit”, a precizat si Alexandrescu.

Totodata, exista si firme care au intrat pe piata pentru ca apoi sa vanda, este de parere Coca - Cozma.

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II va incepe la 17 septembrie si va dura patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic.

Pilonul II se adreseaza, in principal, angajatilor cu varsta de pana in 35 de ani, insa optional si angajatii cu varsta cuprinsa intre 36 di 45 de ani pot alege sa contribuie la o pensie administrata privat.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Aceasta va creste anual cu cate 0,5%, pana la atingerea nivelului de 6% din venitul brut lunar.