Viktor Zubkov este noul premier al Rusiei, dupa ce Duma de Stat a aprobat vineri numirea lui in fruntea guvernului rus. Deputatii s-au pronuntat cu o majoritate de 381 pentru, 47 impotriva si 8 abtineri, pentru numirea lui Zubkov, propus miercuri de presedintele Vladimir Putin, relateaza agentiile internationale de presa.

Votul nu a constituit nicio problema in camera inferioara a legislativului de la Moscova, in care partidul pro-Kremlin Rusia Unita este majoritar. "Sustinem candidatura lui Viktor Alekseievici Zubkov pentru functia de sef al guvernului", a declarat presedintele Dumei, Boris Grizlov, liderul formatiunii Rusia Unita.

"Cred ca acesta va fi cel mai bun guvern al Rusiei din ultimii 30 de ani", a afirmat si Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat, ultranationalist.

Putin l-a propus miercuri pe Viktor Zubkov, un inalt responsabil din Ministerul de Finante, pentru functia de premier, o decizie care i-a intrigat pe numerosi analisti care erau de parere ca presedintele va alege o personalitate importanta de pe scena politica pentru a conduce guvernul.

Nascut la 15 septembrie 1941 in regiunea Ekaterinburg (Muntii Urali), Viktor Zubkov si-a facut studiile la Institutul Agronomic de la Leningrad (Sankt-Petersburg). El a evoluat de la muncitor la director de ferma si la oficial local al Partidului Comunist in perioada sovietica. in anii '90 a lucrat alaturi de Putin in administratia orasului Sankt Petersburg.

Zubkov a alimentat si mai mult incertitudinile joi, declarand ca ar putea candida la alegerile prezidentiale din 2008, cand Putin se va retrage.