Intalnirea de marti seara a liderului PSD, Mircea Geoana, cu presedintele Traian Basescu a avut ca scop analizarea unor scenarii pentru o viitoare guvernare comuna.

Potrivit unor surse parlamentare din cele doua partide, la intalnire s-a dezbatut mai multe variante de guvern, prima fiind alcatuirea unui Executiv cu ministri PD si PLD, cu un premier PD in persoana lui Vasile Blaga, sustinut de social-democrati in Parlament.

O a doua optiune discutata a fost si crearea unui guvern PD - PSD, varianta dorita de Geoana, dar respinsa de PD. In aceasta varianta, social-democratii doresc ministerele de externe, munca, mediu, agricultura si finantele, iar Geoana a promis in schimb excluderea din partid a lui Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu.

Potrivit surselor citate, parlamentarii democrati grupati in jurul lui Blaga cred intr-un PSD reformat si ar fi de acord o cu o eventuala guvernare PSD - PD. In schimb, adeptii lui Emil Boc refuza o astfel de varianta.

O a treia varianta luata in discutie a fost si crearea unui guvern de tehnocrati, sustinut in Parlament de PSD, PLD si PD.

Geoana merge pe mana lui Basescu

Discutiile nu au stabilit insa nimic concret, urmand ca PSD si PD sa se mai intalneasca si saptmana viitoare. Cu toate acestea, Geoana le-a promis democratilor ca motiunea va fi depusa in Parlament.

Teama lui Mircea Geoana de a nu fi mazilit de la sefia partidului precum si negocierile esuate cu PNL l-au determinat pe liderul PSD sa merga la negocieri cu Traian Basescu.

Potrivit unor surse liberale, PSD primise de la PNL doar o promisiune ca la inceputul anului 2008 social-democratii ar putea obtine cateva ministere, dar si acestea fara prea multa influenta. Negocierile cu PNL au avut loc saptamana trecuta si s-au finalizat fara un rezultat multumitor pentru PSD si Mircea Geoana.

PSD se intalneste la Hotel Confort

Liderii centrali si cei ai teritoriu din PSD au miercuri o intalnire informala la Hotelul Confort din Otopeni, surse din PSD sustinand ca s-ar putea ajunge la o decizie finala privind negocierile cu PD si PNL.

Lupta cea mai interesanta se va duce intre Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc, primul inclinand catre o alianta cu PD, in timp ce al doilea merge pe mana liberalilor.

Citeste si:

  • Basescu s-a intalnit marti cu Geoana si cu democratii