Nasdaq si Borse Dubai au format o alianta pentru achizitionarea grupului bursier OMX, punandu-se astfel capat luptei pentru preluarea operatorului nord european, transmite Reuters. Aceasta alianta va duce la formarea celei mai mari retele bursiere la nivel mondial.

Potrivit termenilor tranzactiei, Nasdaq va transfera participa pe care o detine la Bursa din Londra catre Borse Dubai.

De asemenea, bursa din Dubai va detine un procent de 20% din Nasdaq, iar grupul nord american va primi o participatie de control la Dubai International Financial Exchange (DIFX). In urma acestei tranzactii, DIFX se va numi Nasdaq DIFX.

Doua ziare suedeze au anuntat joi ca Nadsaq va fuziona cu grupul Borse Dubai si vor prelua operatorul bursier nordic OMX, in timp ce alt cotidian a precizat ca Borse Dubai va deveni actionar al grupului creat dupa fuziunea Nasdaq si OMX.

Departamentul de supraveghere al OMX a anuntat miercuri ca tranzactionarea actiunilor grupului bursier nordic a fost suspendata, urmand a oferi informatii suplimentare in cursul zilei de joi.

Nasdaq vrea sa isi extinda activitatile pe pietele internationale si a oferit 3,7 miliarde de dolari pentru OMX. In luna mai, OMX a acceptat sa fuzioneze cu Nasdaq, insa tranzactia a fost blocata de o propunere in valoarea de patru miliarde de dolari, venita din partea Borse Dubai.

Potrivit Reuters, Nasdaq este al doilea cel mai mare grup bursier din lume, dupa NYSE, in tmp ce OMX, care detine burse in Suedia, Danemarca, Finlanda, Islanda si statele baltice, ocupa locul 11.