Petrom va infiinteaza o noua societate, Petrom Distributie Gaze, care va va incepe sa functioneze la inceputul lunii octombrie si va administra reteaua de distributie gaze a companiei petroliere.

Potrivit unui comunicat al Petrom, reorganizarea acestei activitati are la baza Directivele Uniunii Europene si legislatia romaneasca, care impun separarea distributiei de gaz de alte activitati, in vederea garantarii competitiei pe piata si a transparentei.

Noua societate va fi detinuta in proportie de 99,99% de Petrom si va fi subordonata Diviziei de Gaze a companiei.

„Petrom opereaza o retea de distributie a gazelor, cu o lungime de circa 950 kilometri, care deserveste peste 14.000 de clienti. Noua companie va raspunde provocarilor pietei liberalizate a gazelor, intrucat furnizeaza o structura mai flexibila si mai eficienta pentru un numar in crestere continua al clientilor”, a declarat Mariana Gheorghe, director general Executiv al Petrom.

Reteaua de distributie gaze a Petrom alimenteaza clienti casnici si comerciali din toata tara.

Petrom a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,7 miliarde de euro, profitul net al companiei situandu-se la nivelul de 647 milioane euro. Nivelul productiei de titei si condensat in 2006 a fost de 4,78 milioane tone si 5,92 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Actionarul majoritar al companiei este grupul austriac OMV (51,011%). Ceilalti actionari ai Petrom sunt Statul Roman (30,862%), Fondul Proprietatea (9,887%), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (2,026%) iar alti actionari detin 6,214% din titluri.