Presedintele Vladimir Putin a aprobat structura si componenta noului guvern al Rusiei, propuse de premierul Viktor Zubkov. Din noul cabinet lipsesc fosti ministri cu greutate, precum Gherman Gref, Mihail Zurabov si Vladimir Iakovlev, in timp ce Aleksei Kudrin a fost avansat. In cabinet a revenit Dmitri Kozak, iar printre ministri au aparut doua femei.

Surpriza a constituit-o faptul ca Putin nu a semnat cererea de demisie a ministrului Apararii, Anatoli Serdiukov, care isi motivase gestul prin faptul ca este ruda cu premierul.

Expertii au pareri total diferite despre caracaterul si perspectivele noului executiv. Premierul Zubkov a pastrat toti adjunctii predecesorului sau - Serghei Ivanov si Dmitri Medvedev (prim-vicepremieri), Aleksandr Jukov si Serghei Nariskin (vicepremieri). Si a mai primit unul - pe Aleksei Kudrin, care si-a pastrat si portofoliul finantelor.

Pe scurt, nu a avut de suferit nimeni de pe „lista lui Anatoli Grizlov”, presedintele Dumei de Stat, care saptamana trecuta declara ca toti ministrii apartinand Partidului Rusia Unita vor ramane la locurile lor.

Eliminarea ministrului Dezvoltarii Economice, Gref, nu a surprins: in ultimele luni a plouat, pur si simplu, cu avertismente, critici si reprosuri la adresa activitatii acestei institutii din partea lui Putin. Presedintele Fundatiei Politika, Viaceslav Nikonov, crede ca noua echipa a fost calculata sa lucreze mult.

In alta ordine de idei, el s-a aratat surprins de inlaturarea lui Gref. Presedintele Consiliului pentru politica externa si de aparare, Serghei Karaganov, crede ca remanierea efectuata demonstreaza intarirea rolului cabinetului de ministri. „Deocamdata, evidenta nu este decat consolidarea rolului guvernului”, a afirmat el.

„Toti ministrii care mai dadeau din colt in colt, uneori, au fost inlocuiti cu figuri mai puternice”, a spus el.