Parlamentul din Kazakhstan a votat miercuri, in unanimitate, in favoarea unui amendament la legea resurselor naturale, care permite guvenului sa anuleze sau modifice contractele din domeniu care ar putea dauna intereselor economiei nationale, potrivit Financial Times.

Decizia face ca republica din Asia Centrala sa aiba un avantaj in disputa cu grupurile petroliere straine, in frunte cu compania italiana Eni, asupra campurilor petrolifere din Marea Caspica.

Amendamentul fost depus la jumatatea lunii septembrie, in plin conflict cu grupul energetic italian, provocat de intarzierile inregistrate in exploatarea zacamantului petrolifer de la Kashagan.

Autoritatile din Kazahstan acuza grupul Eni ca a amanat inceperea exploatarii la acest zacamant din 2005 pana in 2010. Astfel, costurile au crescut de la 57 de miliarde de dolari, cat era prevazut initial, la peste 136 de miliarde de dolari.

Zacamantul Kashagan este controlat de un consortiu din care fac parte Eni Italia (18,52%), Total Franta (18,52%), compania anglo-olandeza Shell (18,52%), grupurile ExxonMobil (18,52%) si ConocoPhlipis (9,62%) din SUA, compania japoneza Inpex (8,33%) si KazMunaiGaz (8,33%).

KazMunaiGaz este de putina vreme actionar majoritar la firma Rompetrol.