Intalnirea oficiala dintre delegatia Ministerului italian de Interne, condusa de subsecretarul Marcella Lucidi, si o delegatie din partea guvernului Romaniei, desfasurata la Roma, a avut ca tema problema romilor din Italia, informeaza surse din cadrul Ministerului de interne italian. Delegatia romaneasca a fost condusa de Dana Varga, consilier personal al primului ministru Tariceanu.

Cele doua delegatii au insistat asupra necesitatii unei stranse colaborari intre Italia si Romania cu privire la integrarea cetatenilor de etnie roma si combaterea criminalitatii.

“Controlul fluxului de cetateni de etnie rroma provenind din Romania inspre Italia si organizarea unor programe de repatriere voluntara pentru cei lipsiti de resurse e un aspect fundamental pentru a reusi sa punem in aplicare politici de integrare si siguranta”, a declarat subsecretarul Ministerului de interne italian, Marcella Lucidi.

Intalnirea de la Viminale - sediul Ministerului de interne italian - face parte din sirul de intalniri intre oficialitatile celor doua tari pe tema integrarii romanilor in Italia. In luna decembrie 2006 a fost semnat de catre ministrul de interne italian Giuliano Amato si omologul sau roman un acord de colaborare intre cele doua forte de politie.

Ministerul de interne italian a anuntat, de asemenea, ca va organiza in luna noiembrie o Conferinta internationala cu privire la rromi. Dana Varga a asigurat o deplina disponibilitate din partea Guvernului Romaniei asupra temelor abordate si o colaborare activa la organizarea Conferintei.