Intrepinzatorii germani, care in cautarea unor conditii mai bune si-au transferat productia peste granita, revin tot mai des in patrie. Dupa cum relateaza "Der Spiegel", acest trend este valabil in primul rand pentru industria metalurgica si chimica. Incepand din anul 2000 au revenit in Germania 3500 de intreprinderi din aceste branse, scrie Gazeta Wyborcza citat de Rador.

Motivul intoarcerii firmelor germane este in primul rand cresterea costurilor de productie in tarile in care au decis sa se instaleze. Dupa cum scrie "Der Spiegel", in ultimii patru ani salariile in Polonia au crescut cu 40%.

Saptamanalul adauga ca deseori calitatea marfurilor sau a subproduselor fabricate de producatorii germani peste granita a lasat mult de dorit, nici macar nu a indeplinit normele germane. In acest context enumera exemple de experienta proasta a intreprinzatorilor germani in Romania si China.

"Der Spiegel" informeaza de asemenea ca Germania devine tot mai des tinta investitorilor straini. In ultimii cativa ani, si-au plasat productia sau centrele de cecetare in aceasta tara firme cunoscute ca Hyundai, Panasonic, General Electric si Rolls Royce.(