Duminica trecuta in Ucraina au avut loc alegeri. Si, ca in 2004, partidele reformiste au casitgat. Si din nou la limita.

Cu toate acestea, situatia mamutului de la Est pare sa nu starneasca prea multe reactii in Romania. Ucraina pare exclusa din geografia Romaniei, desi, dintre vecinii nostri, are cea mai lunga granita cu Romania, desi exista o minoritate romaneasca importanta, desi in ultimii ani Romania duce o politica mai activa in bazinul Marii Negre.

Poate singurele dati cand se aude de Ucraina este atunci cand partidul nereformist (cel care tocmai a pierdut alegerile) isi umfla muschii sovietici la noi: ba cu Insula Serpilor, ba cu nerespectarea naturii in Delta Dunarii.

Faptul ca situatia din Ucraina nu starneste prea multe reactii la noi are si o explicatie obiectiva si anume ca Ucraina nu face parte din NATO sau UE si, desi este de 5 ori mai mare decat Ungaria de exemplu, comertul exterior total este de 3 ori mai mic iar exporturile de 10 ori mai mici.

Iar romanii prefera sa mearga la mare la vecinii din sud, in Bulgaria, decat sa mearga un pic spre nord, in Ucraina.

Nu ajuta nici faptul ca Ucraina inca impune vize cetatenilor romani, desi exista un acord Ucraina - UE prin care cetatenii UE sunt scutiti de viza. Nu ajuta nici faptul ca personalul de la ambasadele si consulatele Ucrainei nu raspund cererilor venite prin telefon (descoperit in secolul 19) sau prin e-mail (descoperit in secolul 20).

Insa Ucraina este extrem de importanta pentru dezvoltarea Romaniei. Sa ne imaginam o Ucraina cu un PIB / locuitor jumatate din cel al Ungariei si cu o economie deschisa.

Sa ne imaginam o Ucraina in UE; oare care va fi impactul schimburilor comerciale cu o tara de talia Ucrainei? Cat de mult s-ar dezvolta economia din estul Romaniei (care este dezavantajata geografic fata de economia din vestul tarii)? Care ar fi impactul asupra altui vecin de la Est, in speta Republica Moldova? Nu s-ar dezvolta si Republica Moldova, cu implicatii pozitive suplimentare asupra

economiei romanesti? Cat de mult ar mai conta pentru Ucraina sa continue cu Insula Serpilor si Canalul Bistroe?

Toate astea sunt intrebari care trebuie sa primeasca un singur raspuns si anume ca Romania trebuie sa ajute noul guvern de la Kiev in obiectivele sale de integrare in NATO si UE; restrictiile in raporturile (comerciale sau de alta natura) spre si dinspre Ucraina trebuie sa dispara.

Sper ca aceasta problema sa fie si pe agenda viitorilor europarlamentari romani, nu de alta, dar sunt tari in UE care nu vad cu ochi buni o noua extindere catre Est.

Insa este in interesul nostru ca Ucraina sa ajunga cat de repede in UE.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica