Criza creditelor reprezinta o problema serioasa care este departe de a se fi incheiat si care va forta guvernele din intreaga lume sa faca schimbari substantiale in bugetele lor, a avertizat Rodrigo Rato, directorul general al Fondului Monetar International, intr-un interviu pentru Financial Times.

“Politicienii nu trebuie sa creada ca aceasta problema va ramane doar pe birourile bancherilor. Ceea ce subliniem este faptul ca problemele se vor extinde la nivelul economiei reale si la nivelul bugetelor", a spus directorul FMI.

Rodrigo Rato a declarat ca aceasta criza nu este “o furtuna intr-un pahar cu apa”. Probabil ca aceasta criza nu va mai avea acelasi impact asupra pietelor financiare ca pana acum, insa va fi necesara o perioada de "cateva luni, posibil pana anul viitor" pentru ca lichiditatea sa revina la normal, a mai spus el.

Potrivit directorulului FMI, incetinirea ritmului de crestere economica va obliga ministerele de finante sa-si reduca bugetele.

"Economia Statelor Unite va avea un ritm de crestere mai slab, in Europa cresterea economica pare deja mai lenta, iar Japonia pare afectata intr-o mai mica masura", a adaugat Rato.

El este de parere ca si pietele emergente vor suporta consecintele crizei economice. “Pietele emergente cu un deficit de cont curent mare vor fi mult mai vulnerabile, fata de tarile cu o economie mai stabila”, a mai spus Rodrigo Rato.