In perioada 17 octombrie - 1 noiembrie 2007 la Londra va avea loc cea de-a 51-a editie a Festivalului de Film The Times BFI.

Programul festivalului de anul acesta include, pentru prima data, trei filme romanesti (doua lung metraje si un scurt metraj: “4 luni, 3 saptamani, 2 zile”, “California Dreamin' (Nesfarsit)” si “Acasa”), precum si un seminar public consacrat cinematografiei romanesti si succeselor sale recente, potrivit unui conumicat de presa transmis de Centrul Cultural Romanesc din Londra .

Nicolae Ratiu, presedintele Fundatei Ratiu, a declarat: “2007 reprezinta un punct de referinta in promovarea artei si culturii romanesti in strainatate. Excelentul program romanesc din cadrul celui de-al 51-lea Festival de Film The Times BFI din Londra confirma din plin acest lucru si ne face sa credem ca vom vedea in viitor tot mai multe filme romanesti in Marea Britanie.

Fundatia Ratiu si Centrul Cultural Romanesc din Londra au placerea si onoarea de a lucra impreuna cu Festivalul de Film The Times BFI din Londra, cu Institutul Britanic de Film, cu revista Sight & Sound si cu distribuitorii de film Artificial Eye pentru promovarea cinematografiei romanesti in Marea Britanie”.

Directorul Centrului Cultural Romanesc din Londra, Ramona Mitrica, a spus: “In ultimii cinci ani, am sustinut filmul romanesc prin intermediul Clubului nostru de film si prin cele patru editii ale Festivalului de Film Romanesc din Londra, la cinematograful Curzon Mayfair. Festivalul nostru a avut un rol important in prezentarea unui numar mare de filme romanesti in Londra.

„Moartea domnului Lazarescu” (regizat de Cristi Puiu - distribuit de Tartan Films) a deschis festivalul din 2006; „A fost sau n-a fost” (regizat de Corneliu Porumboiu - distribuit de Artificial Eye) a deschis editia din 2007.

Am prezentat, de asemenea, filmul de debut al lui Cristian Mungiu - „Occident” - in 2003, precum si o mare parte din filmele sale de scurt metraj. Succesele recente ale cinematografiei romanesti pe piata de film internationala ne bucura. Consideram ca recunoasterea si importanta acordate filmului romanesc in Marea Britanie se datoreaza si eforturilor partenerilor nostri constanti.

Multumiri speciale pentru: Verena Stackleberg, Michael Pierce, Melanie Crawley, Sylvia Stevens, Bill McAlister, David Parkinson, Eugen Serbanescu, Alina Salcudeanu, Mike Phillips, Kieron Corless, Rob Winter, Jessica Smith, Helen de Witt si Ambasada Romaniei in Marea Britanie.

Ca in cazul oricarui lucru pentru care merita sa lupti, acum putem sarbatori, dupa cinci ani de munca, impreuna cu toti prietenii si sustinatorii nostri.”

Programul filmelor romanesti:

• Joi 18 octombrie 2007

Parte din programul Cinema Europa - o calatorie cinematica de-a lungul continentului

California Dreamin’ (Nesfarsit), regia Cristian Nemescu

20.30, Odeon West End 1, Leicester Square, London WC2H 7LP. Pret bilet: £11.00

• Vineri 19 octombrie 2007

Un eveniment special Sight & Sound

4 luni, 3 saptamani, 2 zile, regia Cristian Mungiu

18.00, Odeon West End 2, Leicester Square, London WC2H 7LP. Pret bilet: £15.00

• Sambata 20 octombrie 2007

Un eveniment Sight & Sound

Seminar public. Cinematografia romaneasca: ultimul Nou Val?

18.15, BFI Southbank / NFT2, South Bank, London SE1 8XT. Pret bilet: £8.50

• Duminica 21 octombrie 2007

Parte din programul Cinema Europa - o calatorie cinematica de-a lungul continentului

California Dreamin’ (Nesfarsit), regia Cristian Nemescu

13.00, BFI Southbank / NFT1, South Bank, London SE1 8XT. Pret bilet: £8.50

• Vineri 26 octombrie 2007

Parte din programul Global Journeys in the 21st Century

Acasa, regia Paul Negoescu

20.45, National Film Theatre / NFT3, South Bank, London SE1 8XT. Pret bilet: £8.50

• Luni 29 octombrie 2007

Parte din programul Global Journeys in the 21st Century

Acasa, regia Paul Negoescu

16.00, BFI Southbank / NFT2, South Bank, London SE1 8XT. Pret bilet: £6.00

Biletele se pot procura online la adresa www.lff.org.uk sau prin telefon la numarul 020 7928 3232.