Ce se intampla daca decesul participantului la un fond de pensii administrat privat are loc inainte de deschiderea dreptului la pensia privata?

Activele personale din contul participantului decedat revin mostenitorilor de drept si sunt transferate fiecaruia in cate un cont deschis la fondul de pensii la care a contribuit decedatul. Din momentul deschiderii acestui cont, beneficiarul/mostenitorul are aceleasi drepturi cu cele ale participantilor la fondul respectiv de pensii.

Beneficiarul are poate solicita cumularea conturilor la un singur fond de pensii (daca este deja participant la acel fond de pensii) sau poate cere lichidarea contului decedatului. In aceasta a doua varianta, plata banilor se face o singura data sau esalonat, in rate, pe o perioada de maximum cinci ani de zile.

Daca opteaza pentru plata drepturilor sale o singura data, el intra in posesia activelor personale ce i se cuvin din contul decedatului in termen de 10 zile lucratoare de la solicitarea acestora.

Se poate cumula contributia la doua sau mai multe fonduri de pensii private?

Nu. Legea privind fondurile de pensii administrate privat interzice explicit participarea uneia si aceleiasi persoane la mai multe fonduri de pensii administrate privat, in acelasi timp.

Asiguratul/participantul poate renunta la un fond de pensii administrat privat in favoarea altuia, poate cotiza concomitent si la un fond de pensii facultative, dar nu poate adera la mai multe fonduri de pensii administrate privat.

Daca totusi o persoana semneaza mai multe acte individuale de aderare, la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ea va fi repartizata aleatoriu, de catre CNPAS, la unul dintre cele 17 fonduri existente pe piata.

Exista o exceptie, in cazul decesului participantului. (vezi intrebarea anterioara)

Este posibila plata pensiei private obligatorii la o data diferita de cea a pensiei publice, eventual inainte, daca solicitantul indeplineste la data solicitarii conditiile pensionarii anticipate?

Nu. Dreptul la pensia privata se deschide si este simultan cu cel pentru pensia de stat obtinuta prin sistemul public de pensii.

Daca in perioada in care trebuie ales un fond de pensii private o persoana nu se afla in tara, sau este indisponibila din alte motive pentru a semna personal adeziunea la fond, este posibila delegarea in acest sens, prin act notarial, a unui reprezentant?

Adeziunea nu poate fi decat directa, personala, legea interzicand delegarea sau reprezentarea altei persoane pentru semnarea actului de aderare.

Ce se intampla cu persoanele obligate prin lege sa cotizeze la un fond de pensii administrate privat daca nu isi manifesta optiunea pentru unul dintre cele 17 fonduri in termenul prevazut de lege?

Aceste persoane sunt repartizate aleatoriu la un fond de pensii, fiind notificate cu 30 de zile calendaristice inainte ca acest proces sa aiba loc. Repartizarea se face direct proportional cu numarul participantilor unui fond de pensii la data respectiva.