Toate datele indica un fapt absolut aiuritor: ministrul Decebal Traian Remes stia cu doua zile (cel putin) inainte sa fie filmat ca procurorii sunt pe urmele sale. Stia, conform propriilor declaratii, de pe 21 septembrie ca telefoanele ii sunt ascultate. Stia tot. Doua zile mai tarziu lua plicul de la Muresan. La ce i-a folosit, deci, ca stia? La nimic, evident. Atunci: de ce nu a folosit totusi ce stia? De ce nu s-a ferit, de ochii lumii?

De prost? Pentru ca e nevinovat? De teama ca nu mai are timp de furat? Era beat? Sau pentru ca: s-a obisnuit cu o justitie moale ca un rahat, controlabila, ineficienta, inutila. S-a bazat pe imunitatea de ministru, pe amicul de la justitie, pe Tariceanu, pe protectia politica.

Sau pentru ca: atunci cind ajung sus, sentimentul puterii totale le ia mintile si se cred invulnerabili pe veci? De asta? Sau pur si simplu, poate ma repet: de prost?

Numai bunul Dumnezeu stie ce-o fi fost in capul lui. Iertati-ma, dar tot nu inteleg. Cum Dumenezeu sa aranjezi licitatii, sa pui mana pe plic, sa negociezi spaga cand stii sigur ca esti filat? Ce ne spune asta? Ca ei, nu dau doi bani pe justitia din Romania, pe statul de drept, pe legi si pe procurori.

Sau poate ca Remes are placeri ascunse: sa se joace cu procurorii de-a soarecele si pisica, ruleta ruseasca, alba-neagra. Hotii si vardistii prin Dorobanti.

Si acum, iata de ce sustin cu tarie (Doc m-a ajutat sa inteleg mai bine asta) ca Remes a luat plicul stiind ca risca sa fie vazut. „Imparatul” declarase acum doua saptamani ca fusese avertizat inca de pe 21 septembrie. Or, prima inregistrare fusese realizata doua zile mai tarziu, pe 23 septembrie!

  • Luni, 17 septembrie. CSM arunca raportul anti-DNA in presa. Seful DNA Daniel Morar declara ca anchete in curs sunt puse in pericol prin dezvaluirea unor date confidentiale, dosarele fiind descrise in detaliu, cu nume, initiale, autorizatii de interceptare.

  • Duminica pe la pranz, 23 septembrie. procuroii DNA fac prima inregistrare, in care Muresan ii paseaza discret lui Remes un plic. Prea discret sa fie simple si nevinovate acte bisericesti. Dar sa admitem ca era un trafic de influenta in numele Domnului. Tot in penal intra.

  • Luni seara, 24 septembrie, ministrul justitiei aduce stiri cutremuratoare la emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3. Tudor Chiuariu anunta ca telefoanele familiei Remes sunt ascultate, ca urmeaza sa fie sesizata comisia speciala, si ca urmeaza la rand alti trei ministri: Vosganian de la finante, Voicu de la relatia cu Parlamentul, Nicolaescu de la sanatate.

  • Miercuri, 26 septembrie, interviu cu Remes in Gardianul. Reporter: V-a informat ministrul Chiuariu, anterior emisiunii de aseara, despre faptul ca telefoanele sotiei dumneavoastra sunt ascultate? Remes: Nu. Altcineva da, vineri 21 septembrie 2007.

    I-am transmis sotiei cu precizarea: «Esti de vina, ti-am spus sa nu votezi nebuni!» Intrebati-i pe cei care ii asculta (sau le asculta si pe ale mele) convorbirile. Va pot confirma cei care asculta. (interviu Gardianul)

  • Vineri, 5 octombrie. Procurorii fac a doua inregistrare, de data asta, cu ajutorul lui Ciorba. Taranoiul sinistru se autodenunta. Din dialogul cu Muresan, reiese ca fostul ministru mirosise ceva. Isi ia masuri de precautie, scoate telefoane din priza si se fereste ca dracul de tamaie sa pronunte cuvintele sacre: plic, 15 mii de euro, licitatii aranjate.

    In schimb, deseneaza spaga cat se poate de expresiv cu degetul in aer. Filmat de prietenul sau, taranoiul.


    Ati vazut cumva Obsesia? E un film cu mafioti destepti foc. De Niro era bad guy, spargea banci iar Pacino era good cop, il alerga prin oras. De Niro fura saci cu bani stiind ca Pacino il fugareste peste tot, care i-a si spus ca daca il prinde la cotitura ii trage un glont in cap. Ceea ce s-a si inamplat. Ca intr-o parodie de prost gust, asa si cu Remes.

    Glontul in cap l-a primit miercuri seara, la orele 19 si ceva, la TVR. Doar ca, in filmuletul prezentat de televiziunea publica, Remes si Muresan par foarte prosti. Iar Ciorba, un idiot senzational.

    Trei comedianti ai spagii, trei caricaturi, trei ministri nedemni de cuvantul spaga. Muresan, cu damigenele lui de palinca, pare decupat din Secretul lui Bachus. Parca am inceput sa privesc Guvernarea Nastase cu ceva mai mult respect. Repet si o voi spune de o mie de ori ca sa intelegem ca suntem o natie de cleptomani. Pentru ca, de sus, primim urmatoarea pilda: furi nu furi, vremea spagii trece.

    Unii au vazut orice altceva in scurt metrajul prezentat de TVR, mai putin spaga. Au vazut abuzuri, drepturile omului incalcate, au vazut procurori manevrati de Basescu, au vazut politie politica si s-au socat iremediabil. Marturisesc: si eu sunt socat. Socat de tupeul lor nemarginit. Stiau si nu le-a pasat.

    Ajungem iata, la banalitati, la vorbe din popor, la locuri comune: de fapt, lor nu le pasa de nimic.

    Ce am vazut noi miercuri seara? Un taranoi sinistru, un fost ministru comic si un ministru, cum sa-i spunem oare? Parca cel mai bine s-a descris insusi Remes, imparatul carnatilor si regele palincii, intr-un interviu pentru Academia Catavencu publicat recent: “Stiu ca sint socotit un tolomac...

    da, ce te uiti asa la mine, stiu asta, dar sa stii, nu te mint cu nimic aici, in viata asta, am intilnit tolomaci mai mari ca mine!”